Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Třebíč si v neděli připomene Židovský svátek Purim

Kraje: Vysočina / kir / / 28. února 2018 10:26
Třebíč si v neděli připomene Židovský svátek Purim

Zadní synagoga v třebíčské židovské čtvrti
Autor: Wikipedia.org / Wikimedia Commons

Třebíč -

Třebíčská židovská čtvrť si v neděli připomene svátek Purim oslavující záchranu Židů v Perské říši. Součástí programu bude divadlo pro děti, dílničky i beseda s brněnským rabínem Štěpánem Menaše Klimentem. Další významnou akcí, která se letos v židovské čtvrti uskuteční, bude květnová připomínka odjezdů třebíčských transportů. Do dlažby bude usazeno pět pamětních kamenů zmizelých, řekla ČTK Dáša Juráňová z městského kulturního střediska.

Dva válečné židovské transporty s označením Av a Aw byly z Třebíče vypraveny 18. a 22. května 1942. Do koncentračního tábora Terezín jimi bylo deportováno 1371 Židů z města a okolí. Konce války se dožilo jen 63 z nich.

Purim se v Třebíči připomíná s přestávkami od roku 2007. V programu obvykle nechybějí přednášky a besedy ozřejmující význam svátku. Konají se v Zadní synagoze. Oblíbené jsou kulinářské ukázky pečení tradičních purimových dezertů - Hamanových uší i ochutnávky košer vín. O tom, co obnáší výroba košer vína a jakou roli má víno v judaismu, bude přednášet brněnský rabín Kliment. Pro děti pořadatelé připravili pohádku Divadla Malvína O kouzelné rybce, po které se budou moci zapojit do dílniček v Domě Seligmanna Bauera stojícím v sousedství synagogy.

Pohyblivý svátek oslavující záchranu Židů v Perské říši před Hamanem letos připadá na 1. března, uvádí web brněnské židovské obce. Název Purim připomíná metání losů, kterým chtěl Haman určit vhodný den zamýšleného masakru. O tomto svátku se předčítá Kniha Ester, pořádají se karnevaly a jí se speciální pečivo nazývané Hamanovy uši.

Třebíčská židovská čtvrť je součástí světového kulturního dědictví UNESCO. Na prestižní seznam byla zapsána spolu s třebíčskou bazilikou svatého Prokopa v roce 2003. Židovská komunita ve městě už ale nežije. Každoročně se v něm ale pořádá také festival židovské kultury Šamajim nebo akce Oživené židovské město.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 73)