Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katoličtí biskupové vyzývají k modlitbám za čínské křesťany žádající o azyl v ČR

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 9. března 2018 9:30
Katoličtí biskupové vyzývají k modlitbám za čínské křesťany žádající o azyl v ČR

Ilustrační foto. Katolický kostel v čínském městě Chengdu
Autor: Wikipedia.org / Hallelujahgod / Wikimedia Commons

Praha -

Česká biskupská konference (ČBK) vyzvala ke spravedlivému vyřešení situace skupiny čínských křesťanů, kteří žádají v ČR o azyl. Chtějí se za ně v neděli modlit při bohoslužbách. ČTK to oznámil mluvčí České biskupské konference František Jemelka. Ministerstvo vnitra před dvěma týdny oznámilo, že azyl v Česku udělilo osmi lidem, dalších 70 žádostí odmítlo. Odmítnuti azylu čínským křesťanům vyvolalo řadu protestů a reakcí. Demonstrovalo se v Brně nebo v Praze. Prohlášení na podporu vydali také zástupci Českobratrské církve evangelické. 

"Výsledek procesu a další osudy těchto lidí nám nejsou lhostejné, a proto apelujeme na spravedlivé vyřešení jejich situace zhoršované nejistotou a obavami. Jsme vděčni za ty, kterým byl azyl udělen, protože dostali naději na život ve svobodné společnosti. Taktéž věříme ve spravedlivý přezkum rozhodnutí o neudělení azylu větší části těchto žadatelů," uvedla v prohlášení ČBK.

Biskupové doufají, že bude nalezeno dobré řešení pro další život lidí, kteří se ocitli ve velmi složité životní situaci. "V případě, že k tomu budeme moci nějak přispět, jsme připraveni," uvedli. Žadatele o azyl podpoří modlitbami o 4. neděli postní, tedy tento víkend.

Právnička Organizace pro pomoc uprchlíkům (OPU) Hana Franková minulý týden uvedla, že většina neúspěšných žadatelů proti rozhodnutí ministerstva podá žaloby. Řešit je mají krajské soudy po celé republice. Podávány budou podle regionů, kde nyní neúspěšní žadatelé o azyl bydlí. Advokátka nemohla ke klientům sdělit bližší podrobnosti. Ti neúspěšní jsou ale podle ní ve špatném stavu a z rozhodnutí českých úřadů jsou zdrceni.

Křesťané v Číně patří k pronásledovaným komunitám. Tamní komunističtí vládci sice uznávají katolictví i protestantství, na církve ale dohlíží tajná policie. Další křesťanské církve čínský režim potírá.

Rozhodnutí českých úřadů trvalo zhruba dva roky. Podle vnitra museli žadatelé prokázat, že ve vlasti čelili pronásledování. Pro udělení azylu podle ministerstva nestačila pouze skutečnost, že žadatel je členem menšinové komunity.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)