Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

František je po pěti letech v úřadu vnímán jako otevřený a pokorný papež

Ze světa / kir / ČTK, red. / 13. března 2018 13:45
František je po pěti letech v úřadu vnímán jako otevřený a pokorný papež

Papež František po svém zvolení v roce 2013
Autor: Flickr.com / M. Mazur / catholicchurch.org.uk

Vatikán/Praha -

Pokorným a spontánním chováním a zaměřením na nejchudší a nejslabší se papež František snaží obnovit důvěru v římskokatolickou církev, píše zpravodaj ČTK v den jeho pátého výročí zvolení. Argentinský jezuita Jorge Mario Bergoglio, kterého do čela církve zvolili 13. března 2013, boří mnohá tabu a jeho nástupem do funkce začala podle vnímání řady medií ve Vatikánu nová éra. 

Volba Bergoglia papežem byla překvapivá a v několika směrech historická. Stal se prvním papežem z amerického kontinentu, prvním jezuitou v čele církve a prvním se jménem František. Neevropského papeže měla církev naposledy v osmém století.

Jméno František přijal na počest Františka z Assisi: "František z Assisi byl člověkem chudoby, člověkem míru, člověkem, který miluje a ochraňuje stvoření," zdůraznil po svém zvolení. Jeho cílem je, aby se církev vrátila k ideálům chudoby a aby sloužila především nemajetným a lidem žijícím na okraji společnosti. Vyjděte z izolace svých kostelů a kazatelen a služte chudým, vyzývá duchovní i celou církev a sám jde často příkladem. Z františkánské spirituality vychází i jeho encyklika o ochraně životního prostředí Laudato Si.

V souvislosti s uprchlickou vlnou posledních let papež zase často hovořil o nutnosti pomáhat lidem prchajícím ze svých domovů. Na jaře 2016 sám poskytl ubytování několika rodinám, které utekly před válkou v Sýrii. Jeho postoj k uprchlíkům a migrantům ale vyvolává v církvi i části sekulární společnosti, která je mu jinak nakloněna, kontroverze. Papež se ale snaží svůj postoj i mnohá nedorozumění vysvětlovat.

Přívětivou tvář ukazuje František i ve vztahu k lidem, kteří se provinili proti církevnímu učení. Takto před časem umožnil všem katolickým kněžím udělovat odpuštění ženám, které podstoupily potrat a touží po rozhřešení. Neznamená to, že by umělé ukončení těhotenství papež schválil, podle jeho slov zůstává z hlediska církve "těžkým hříchem, neboť ukončuje nevinný život". A přestože je papež vnímán jako liberál, podobné názory zastává i v dalších oblastech.

Když například Argentina v roce 2010, kdy byl Jorge Bergoglio arcibiskupem Buenos Aires, jako první latinskoamerická země zlegalizovala sňatky homosexuálů, silně to kritizoval jako "destruktivní záměr proti plánu Boha" a adopce dětí gayi označil za "formu diskriminace dětí". Známý je ale i jeho citát na adresu homosexuálů: "Kdo jsem já, abych je soudil".

V oblasti rodiny zastává František liberálnější postoje, mimo jiné má přívětivější postoj k rozvedeným členům církve. Tyto, pro některé provokativní myšlenky, uveřejnil v dokumentu O lásce v rodině (Amoris laetitia).  Podle dopisu čtyř kardinálů tím však papež ohrožuje morální nauku katolické církve a žádají ho, aby toto kontroverzní téma vyjasnil.

Současný papež, který podle zasvěcených zdrojů patřil k favoritům volby už v roce 2005 (kdy se hlavou církve stal Joseph Ratzinger jako Benedikt XVI.) se narodil 17. prosince 1936 v Buenos Aires italským imigrantům. Než v 21 letech vstoupil do jezuitského řádu, vystudoval chemicko-průmyslovou střední školu, později absolvoval filozofii a teologii v San Miguelu u Buenos Aires. Knězem byl vysvěcen v roce 1969, biskupem v roce 1992 a kardinálem byl jmenován v únoru 2001.

V letech 1973 až 1979 byl mimo jiné provinciálem jezuitského řádu pro Argentinu; od roku 1980 do roku 1986 byl rektorem jezuitské fakulty filozofie a teologie v San Miguelu. Po zvolení Jorgeho Bergoglia papežem se v médiích objevily pochybnosti o tom, zda nenesl morální odpovědnost za porušování lidských práv, jehož se v letech 1976 až 1983 dopouštěla v Argentině vojenská junta. Jeho spolupracovníci i představitelé argentinské justice to ale odmítají.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
55%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 91)