Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve svatovítském chrámu se konala bohoslužba k výročí úmrtí kardinála Vlka

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 18. března 2018 17:35
Ve svatovítském chrámu se konala bohoslužba k výročí úmrtí kardinála Vlka

Miloslav kardinál Vlk
Autor: Christnet.eu / Vít Luštinec

Praha - Ve svatovítské katedrále na Pražském hradě se v sobotu večer uskutečnila vzpomínková bohoslužba za kardinála Miloslava Vlka, od jehož úmrtí v neděli uplynul rok. Zúčastnila se řada hostů z Česka i zahraničí, hlavním celebrantem byl brazilský kardinál Joao Braz de Aviz, kazatelem pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka. Informovaly o tom na svých webech pražské arcibiskupství a společnost Cesta 121, která se stará o stárnoucí kněze a pečovala v posledních chvílích života také o kardinála Vlka.

"Věříme, že katedrála se po roce od posledního rozloučení s otcem Miloslavem stane opět místem, které bude dýchat tím uchvacujícím způsobem jako tehdy," uvedli zástupci Cesty 121. Podle společnosti si přítomní mohli na kardinálovu počest po skončení bohoslužby připít horkým nápojem z borůvek, které měl Vlk v posledních týdnech svého života nejraději.

Kardinál Miloslav Vlk zemřel loni 18. března po těžké nemoci. Jeho tělo bylo o týden později uloženo do arcibiskupské hrobky v katedrále svatého Víta. Vlk se výrazně zasloužil o ekumenickou spolupráci křesťanských církví v ČR. Jako biskup, kterým se stal po pádu komunistického režimu, pracoval na obnově zdevastovaných církevních struktur a usiloval o navrácení církevního majetku. Ve funkci pražského arcibiskupa třikrát hostil v ČR papeže.

Vlk usiloval o přiblížení katolické církve veřejnosti a po odchodu z čela české katolické církve se často kriticky vyjadřoval i k politické situaci a politikům. Na svém webu kardinal.cz otevřeně psal i o situaci v církvi, například o odvolání slovenského arcibiskupa Bezáka, s kterým se také několikrát setkal. Historikové oceňují také jeho přínos k česko-německému dialogu a usmíření obou národů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)