Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Květnou nedělí začíná pašijový týden

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, red. / 25. března 2018 17:28
Květnou nedělí začíná pašijový týden

Giotto: Kristův vjezd do Jeruzaléma
Autor: Kaple Scrovegni

PRAHA, JERUZALÉM - Květnou nedělí, poslední nedělí před Velikonocemi, začíná podle křesťanské církevní tradice pašijový týden. Pro křesťany je toto období nejvýznamnějším liturgickým týdnem v roce. Květná neděle je jeho slavnostním úvodem, otevřením brány do Svatého týdne a velikonočních svátků. Od následujícího Zeleného čtvrtka do Velikonoční neděle souvisí liturgie s biblickým zachycením příběhu zatčení, odsouzení, ukřižování a vzkříšení Ježíše Krista.

Květné neděli se na různých místech Česka říká také květnice nebo beránková či palmová neděle. Palmové ratolesti mají připomínat vjezd Ježíše Krista do Jeruzaléma. Na Západě v Gálii a v Hispánii už v 6. století existoval název Květná neděle. Průvod s ratolestmi však nebyl ještě znám. Svěcení a užívání ratolestí je v západní církvi doloženo až v 8. století. Brzy nato se v severněji položených zemích začaly používat místo palmových ratolestí jakékoliv vyrašené větvičky. Největší oblibu si získaly rozkvetlé ratolesti vrby jívy.

Začátek bohoslužeb o Květné neděli je nesen v duchu slavného vjezdu Ježíše do Jeruzaléma. Průvod s ratolestmi je podle Římského ritu a daných okolností možno uskutečnit z místa mimo kostel. Za zpěvu se věřící ubírají do kostela. Při bohoslužbě slova v kostele se předčítá, nebo zpívá zpráva o umučení Ježíše Krista tzv. Pašije. Květnou neděli si připomínají i další církve, ale jejich liturgie je často jednodušší bez vstupního průvodu a svěcení či žehnání ratolestí.

Také papež František dnes zahájil předvelikonoční svatý týden pod širým nebem na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu. Ve svém kázání před desítkami tisíc věřících vyzval mladé lidi, aby nemlčeli a nedovolili starším generacím umlčet jejich hlasy.

Papežovo kázání přichází den poté, co statisíce studentů a dalších lidí z různých částí Spojených států demonstrovaly za zpřísnění kontroly prodeje zbraní. Papež sice nezmínil přímo sobotní protesty v USA, často však odsuzuje výrobu zbraní a masové střílení, napsala agentura Reuters.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)