Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Památku zavražděné židovské ženy přišly uctít tisíce Francouzů

Ze světa / kir / ČTK / 28. března 2018 23:33
Památku zavražděné židovské ženy přišly uctít tisíce Francouzů

ilustrační foto
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Paříž -

Tisíce Francouzů přišly dnes vpodvečer na pařížské náměstí Nation, odkud vyšel pietní průvod na počest zavražděné pětaosmdesátileté židovky Mireille Knollové. Podle deníku Le Parisien pochodovalo alespoň 10.000 lidí, v čele s několika ministry a dalšími osobnostmi. Rozruch vyvolal příchod šéfky Národní fronty (FN) Marine Le Penové a lídra krajně levicového uskupení Nepodrobená Francie Jeana-Luca Mélenchona, které organizátoři z Rady židovských institucí ve Francii (Crif) na shromáždění nechtěli.

V prvních řadách průvodu stanuli za transparentem "Francie proti antisemitismu" například ministr vnitra Gérard Collomb, ministryně kultury Françoise Nyssenová či ministr kultury Jean-Michel Blanquer. Na akci přišel i šéf strany Republika v pohybu (REM) Christophe Castaner, vůdce republikánů Laurent Wauquiez, předseda senátu Gérard Larcher či pařížská starostka Anne Hidalgová.

Prezident Emmanuel Macron se pochodu nezúčastnil, ale k vraždě Knollové se vyjádřil dopoledne během tryzny za policistu Arnauda Beltramea, který o víkendu podlehl zraněním, jež utrpěl při útoku extremisty v Trèbes. Podle Macrona se Beltrame i Knollová stali oběťmi téhož "barbarského tmářství". Vražda Knollové ve Francii oživila obavy z antisemitismu, napsala agentura AFP.

Tělo osmdesátnice bylo v pátek nalezeno v jejím bytě v 11. okrsku na východě Paříže s 11 bodnými ranami a policie takřka ihned oznámila, že motivem činu bylo nejspíše její vyznání. Vyšetřovatelé už předběžně z vraždy s antisemitskými rysy obvinily dva podezřelé, z nichž jeden se podle AFP se zavražděnou dobře znal. Pohřeb Knollové se konal dnes kolem poledne v Bagneux na jižním okraji francouzské metropole.

Pietní průvod dorazil ke svému cíli - domu zesnulé židovky - kolem osmé hodiny. Poklidný průběh narušil příchod Mélenchona a Le Penové, které přivítal pískot a pokřiky jako "Nácku!" nebo "Jdi domů!". Oba politiky následně dav vytlačil z hlavní trasy, ale Le Penová se poté ještě vrátila. "Navzdory zastrašování jsem stále tady," řekla.

Další pietní akce se konaly v Marseille, Lyonu, Štrasburku a také v Jeruzalémě. V médiích se zároveň objevila kritika na adresu sdružení Crif za výhrady k účasti členů některých politických stran. Například syn zavražděné ženy Daniel řekl, že průvod by měl být pro všechny. Podle francouzské vlády by měla akce být chvílí pro národní jednotu.

"Crif se neměla stavět proti jejich účasti. Jen to posiluje napětí, zatímco je potřeba se sjednotit. Jsme tady, abychom byli spolu," řekl deníku Le Monde jeden z účastníků shromáždění, novinář a spisovatel Ezzedine El Mestiri. Ten dorazil se dvěma přáteli a trio složené z katolíka, ateistky a muže vychovaného v arabském prostředí se shodlo na tom, že "antisemitismus by měl trápit celé lidstvo".

Další účastnice a spisovatelka Stéphanie Hochetová řekla listu, že vláda proti "zásadnímu problému, kterým se antisemitismus stal", nepodniká žádné kroky.

Počet antisemitských násilných činů loni ve Francii vzrostl o 26 procent a počet případů poničení židovských posvátných míst a hřbitovů se zvýšil o 22 procent. Ministr vnitra Collomb v úterý označil antisemitismus za "nádor, jemuž nesmí být umožněno rozežírat národ". Francouzská vláda tento měsíc představila plán účinnějšího boje proti rasismu a antisemitismu, přičemž chce klást důraz na prevenci na školách a regulaci nenávistného obsahu na sociálních sítích.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)