Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Na Zelený čtvrtek katolické zvony odlétnou do Říma, evangelické se rozezní za čínské křesťany

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 29. března 2018 0:00
Na Zelený čtvrtek katolické zvony odlétnou do Říma, evangelické se rozezní za čínské křesťany

Zvony. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Alma Pater / Creative Commons

Praha - Křesťané slaví ve čtvrtek první ze čtyř svátečních dnů Velikonoc, který je známý jako Zelený čtvrtek, den poslední večeře Páně. V tento den umlknou všechny zvony, neboť symbolicky "odletěly do Říma", opět se rozezní až na Bílou sobotu. To ale neplatí pro zvony evangelických kostelů, respektive i evangelíci tuto tradici respektují, nicméně není pro ně problém ji z nějakého důvodu porušit.

Důvodem pro zvonění na Zelený čtvrtek je podpora činských křesťanů, kterým byl nedávno odmítnut azyl v České republice i všech diskriminovaných a pronásledovaných menšin v Číně. "Na Zelený čtvrtek se sejdeme k modlitbě a zvonění zvonů v evangelickém kostele sv. Salvátora v Praze, ale k naší modlitbě (a třeba i ke zvonění zvonů, např. z mobilních telefonů) se mohou připojit všichni, kterým osud čínských křesťanů leží na srdci, ať již doma, nebo ve společném shromáždění", napsal za organizátory akce evangelický farář Mikuláš Vymětal, který katolíkům nabízí možnost připojení se formou zastavení na 70 vteřin v tichu. Také zvony chrámu sv. Salvátora budou zvonit po dobu 70 sekund.

Podle Vymětala je Zelený čtvrtek ještě docela radostný svátek. Připomíná se Ježíšova poslední Večeře, často formou hodu Beránka nebo napodobeniny pesachového Sederu. "Do Ježíšovy poslední Večeře však už zaznívaly tóny zrady a Ježíšova utrpení. Kristovo utrpení však neskončilo zmrtvýchvstáním. Věříme, že dodnes trpí utrpením křesťanů – a vlastně všech trpících. Proto je vhodné, abychom si to aktuální Kristovo utrpení připomněli také na Zelený čtvrtek", dodal Vymětal.

Umývání nohou jako symbol služby a pokory

Na Zelený čtvrtek v katolických kostelích budou kněží při bohoslužbách také umývat nohy vybraným mužům, jako to dělal Ježíš apoštolům. Papež František ale tuto tradici pozměnil a rituálu umývání se účastní i ženy nebo lidé "na okraji": např. vězni, uprchlíci nebo věřící jiných náboženství. Bohoslužbu na památku ustanovení večeře Páně bude František slavit dnes večer v římském vězení Regina Coeli. Při této bohoslužbě umyje nohy 12 chovancům, mezi nimiž bude jeden buddhista a dva muslimové. V některých komunitách je také zvykem již po řadu desetiletí, že si nohy symbolický umývají navzájem všichni účástníci, jako třeba v komunitě Sant Egidio v Římě. 

Zelený čtvrtek je prvním dnem, kdy se připomíná Kristovo třídenní utrpení a vzkříšení. Jeho český název navazuje na německé lidové pojmenování Gründonnerstag, které je pravděpodobně odvozeno ze zkomolení záměnou staroněmeckého greinen (plakat) s grün (zelený).

Název tak vznikl vlastně omylem, ale nezabránilo to vzniku četných obyčejů s ním spojených. Tím nejrozšířenějším je, že se má v tento den jíst zelená strava, například špenát, zelí, kopřivy, zelí či bylinky, aby byl člověk celý rok zdravý.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)