Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Vatikán: Smlouva s Čínou do konce měsíce podepsaná nebude

Ze světa / kir / ČTK / 30. března 2018 11:42
Vatikán: Smlouva s Čínou do konce měsíce podepsaná nebude

Ilustrační foto - čínští křesťané
Autor: Flickr.com / Thomas Bemin

Vatikán/Peking -

Vatikán popřel, že historická smlouva s Pekingem ohledně jmenování biskupů v Číně bude podepsána do konce měsíce, jak tvrdil jeden z biskupů čínské státní církve. Informovala o tom agentura ANSA s odvoláním na mluvčího Vatikánu Grega Burkea.

"Mohu jen říci, že v bezprostřední době k podepsání dohody mezi Svatým stolcem a Čínskou lidovou republikou nedojde," oznámil Burke v prohlášení.

Vatikán tím reagoval na středeční prohlášení jednoho z biskupů čínské státní církve. "Pokud všechno půjde dobře, dohoda by mohla být podepsána už do konce tohoto měsíce," citoval oficiální list Global Times ve středu biskupa Kuo Ťin-cchaje.

Vztahy mezi Vatikánem a Pekingem byly dlouho napjaté kvůli sporu, kdo může v Číně jmenovat biskupy. Peking nejprve v roce 1951 přerušil s Vatikánem diplomatické styky a mnoho čínských katolíků se za vlády Mao Ce-tunga stáhlo do podzemní církve. Veřejně začali praktikovat až v 80. letech, kdy začalo být náboženství znovu tolerováno.

Většina z více než 12 milionů čínských katolíků ovšem spadá do oficiálního Čínského sdružení vlasteneckých katolíků (CPCA), jež v roce 1957 založila komunistická strana. Podzemní církev uznává jako nejvyšší autoritu papeže, kdežto čínská státní katolická církev se odmítá Vatikánu podřídit. Každá ze stran jmenuje vlastní biskupy.

Papež bude mít podle připravované dohody právo o jmenování čínských biskupů rozhodovat, napsala agentura Reuters s odvoláním na zdroje z Vatikánu. Pekingu zase dohoda s Vatikánem umožní větší kontrolu nad podzemní církví.

Podle některých zdrojů není chystaná dohoda pro Vatikán výhodná, protože omezuje jeho vliv.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)