Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Patron internetu biskup Isidor napsal první středověkou encyklopedii

Ze světa / kir / ČTK / 4. dubna 2018 0:25
Patron internetu biskup Isidor napsal první středověkou encyklopedii

svatý Isidor, patron internetu /Bartolomè Esteban Murillo 1655
Autor: wikipedia.org / Wikimedia Commons

Sevilla (Španělsko)/Praha -

Jako sedící biskup s knihou popřípadě s perem, ale i jako jezdec na koni bývá zobrazován svatý Isidor ze Sevilly, jehož památku slaví katolická církev 4. dubna. Za svaté byli prohlášeni také jeho tři sourozenci - bratři Leandr a Fulgentius a sestra Florentina.

Svatý Isidor se narodil kolem roku 560 v Cartageně v zámožné a vzdělané rodině, dostalo se mu vynikajícího vzdělání a velice brzy se stal knězem a zároveň skvělým kazatelem. Přibližně od roku 600 až do své smrti 4. dubna 636 působil jako biskup v Seville. Z pozice své funkce zakládal školy, knihovny a ústavy na výchovu mládeže, staral se o kláštery, o nemocné a chudé a svolal řadu synod a koncilů, které vždy také řídil. Své bohaté vědomosti, získané v mládí, využil při psaní mnoha knih, věnovaných nejen teologii, ale i hvězdářství a historii.

Jeho nejvýznamnějším dílem je dvacetisvazková Etymologie, v níž jako první myslitel raného středověku encyklopedicky shrnul veškeré teologické a praktické vědění tehdejší doby. V roce 1598 byl prohlášen za svatého a v roce 1722 jmenován učitelem církve. A jako stvořitel nejstarší církevní "databanky" byl na začátku 21. století navržen za patrona internetu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)