Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výstava dobových dokumentů připomene 40 let od požáru Svaté Hory

Kraje: Středočeský / juml / ČTK / 9. dubna 2018 6:56
Výstava dobových dokumentů připomene 40 let od požáru Svaté Hory

Svatá Hora u Příbrami
Autor: Wikipedia.org / Jan Groh / Creative Commons

Příbram - Výstava dobových dokumentů a bohatý program s ukázkami práce hasičů připomenou koncem měsíce výročí 40 let od rozsáhlého požáru, který poničil poutní areál Svatá Hora v Příbrami. Expozice s názvem "Požár Svaté Hory 27. 4. 1978 a její rekonstrukce" přiblíží jak požár, tak v kontextu dobových poměrů téměř neuvěřitelně rychlou rekonstrukci areálu, řekl ČTK Jan Traxler ze svatohorského areálu. Podle bývalého velitele příbramských hasičů Jarmila Soukupa při příležitosti výročí vzniká také filmový dokument s výpověďmi pamětníků.

Výstava ve svatohorském muzeu začne 26. dubna a potrvá do konce roku. O dva dny později na vernisáž naváže program v barokním areálu i okolí, součástí bude mše s žehnáním nového praporu a ceremoniálem na svatohorském náměstí. Návštěvníci uvidí ukázky zásahu hasičů a budou si moci prohlédnout historickou i současnou techniku.

Soukup ČTK řekl, že by v rámci výstavy měl být distribuován dokument s autentickými výpověďmi hasičů i civilistů, kteří požár a jeho likvidaci zažili. S postupujícím časem pamětníků ubývá. Cílem je také vyvrátit některé mýty kolem události, třeba že hasiči na místo přijeli bez vody. Po vzpomínkách lidí pátrali kvůli výstavě také pracovníci okresního archivu. "Na výzvu se přihlásilo několik pamětníků a dále více než desítka lidí, kteří zapůjčili fotografie. Jedna rodina zapůjčila dokonce svůj barevný film pořízený krátce po požáru," uvedla vedoucí archivu Věra Smolová.

Sám Soukup si požár dobře vybavuje, byť se tehdy jako šestnáctiletý student na hašení přímo nepodílel. "Byl krásný jarní den. Vylezlo sluníčko, jel jsem na kole a najednou jsem viděl černý kouř," zavzpomínal na okamžiky, které předcházely rozsáhlému požáru. Protože měl poblíž Svaté Hory kamarády, zamířil rychle na místo a zásah sledoval zpovzdálí.

Oheň zničil střechu kláštera, proboštství a severní části ambitů včetně věže s hodinami, poškodil věže nad Mníšeckou a Plzeňskou kaplí i nástropní malby této části ambitů. Škody byly vyčísleny na pět milionů tehdejších korun, obnova vyšla na 16 milionů. Podle Soukupa se požár po střeše natřené fermežovou barvou rychle šířil. Poukázal na to, že dnes je i díky nedávné kompletní rekonstrukci zabezpečení areálu lepší než v minulosti, přibyly požární hlásiče a zdroje požární vody v ambitech alespoň pro prvotní zásah. Hasiči také mají lepší ochranné a komunikační prostředky.

Podle výsledků oficiálního vyšetřování byl příčinou oheň, který založily děti u horního konce svatohorských schodů. Od zastřešeného schodiště se plameny rozšířily dál. Někteří lidé to zpochybňují, hovoří se i o tom, že požár mohl být dílem někdejší komunistické tajné policie StB. Soukup ale dává za pravdu oficiálním závěrům. Poukázal mimo jiné na to, že při rekonstrukci všechny děti popsaly událost stejně.

Smolová uvedla, že při přípravě výstavy prostudovala dozorový spis v trestní věci. "Z tohoto spisu jednoznačně vyplývá, že požár Svaté Hory způsobily čtyři děti ve věku osm až 15 let, které se však dohodly, že budou svou vinu popírat. Proto muselo proběhnout rozsáhlé vyšetřování požáru a výslechy svědků a teprve na jejich na základě se děti ke svému činu přiznaly," dodala. Rekonstrukce požáru byla provedena 11. května 1978 a podle Smolové prokázala, že příčinou byla neopatrnost dětí při zakládání ohníčku. Následně 14. června bylo trestní stíhání zastaveno.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)