Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Scéna s Ježíšem znásilňujícím muslimku vyvolala ostrou kritiku. Zastavení hry ale neprošlo

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 10. dubna 2018 20:45
Scéna s Ježíšem znásilňujícím muslimku vyvolala ostrou kritiku. Zastavení hry ale neprošlo

Kontroverzní scéna divadelní hry
Autor: www.divadelnisvet.cz

Brno -

Koaliční lidovci ani opoziční komunisté dnes při zasedání brněnského zastupitelstva neuspěli s návrhy na vyjmutí hry Naše násilí a vaše násilí z programu květnového festivalu Divadelní svět Brno. Hra, ve které mimo jiné Ježíš znásilňuje muslimskou ženu, podle nich uráží víru a může být bezpečnostním rizikem. Zastupitelé se na toto téma několik desítek minut přeli, návrh na stažení inscenace ale nebyl schválen.

Dílo chorvatského provokativního režiséra Olivera Frljiče se týká problematiky Evropy a uprchlické krize, ignorance a strachu a zamýšlí se nad tím, zda lidé truchlí nad oběťmi teroristických útoků v Paříži a Bruselu stejně jako nad zemřelými v Bagdádu nebo Kábulu. Lidovci nesouhlasili s uvedením hry na festivalu a vyzvali ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera, aby ji nahradil něčím jiným. V případě jejího uvedení požadovali snížení příspěvku divadlu na tuto inscenaci. Komunisté požadovali stažení díla. Obě strany podpořily své návrhy, ale ani jeden nezískal nadpoloviční podporu v zastupitelstvu.

Například koaliční Zelení uvedli, že jakýkoliv zásah by byl cenzurou a že zastupitelstvo nemá takové kompetence. Lidovci naopak argumentovali tím, že hra uráží křesťany a že zastupitelstvo má právo rozhodnout o tom, na co dá město peníze a zda je podpora smysluplná. Brněnský primátor Petr Vokřál (ANO) uvedl, že by si to měl divák vyhodnotit sám.

Primátorův náměstek Petr Hladík (KDU-ČSL) nedávno vyzval dopisem ředitele Národního divadla Brno Glasera, aby hru nahradil. Glaser uvedl, že program festivalu měnit nebude. Připomněl, že jedním z hesel akce je svoboda, diváci podle něj mohou sporné dílo buď ignorovat nebo zhlédnout.

Devátý ročník přehlídky je v plánu od 24. do 28. května. Nabídne přes 40 představení souborů z Česka, střední Evropy, Nizozemska a USA.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
19%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 42)