Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dnes je Jom ha šoa, den připomínky šesti milionů Židů. Předčítají se jména obětí

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 12. dubna 2018 14:49
Dnes je Jom ha šoa, den připomínky šesti milionů Židů. Předčítají se jména obětí

Veřejné čtení jmen obětí holokaustu
Autor: www.terezinstudies.cz

Praha, Jeruzalém, Varšava - Dnes je Jom ha šoa, den připomínky šesti milionů Židů, kteří byli zavražděni během holokaustu. Den holocaustu a hrdinství, hebrejsky „Jom ha-šoa ve ha-gvura“ je dnem, kdy se prostřednictvím vzpomínkových obřadů připomíná památka obětí holocaustu. Pro tento pietní den byl stanoven termín, kdy bylo zahájeno povstání ve varšavském ghettu v roce 1943 a podle pohyblivého židovského kalendáře připadá na 27. den měsíce nisanu. V Izraeli je tento den státním svátkem.

S myšlenkou na připomínku a veřejné předčítání jmen obětí holocaustu v českém veřejném prostoru právě v den Jom ha-šo'a přišla a nápad i zrealizovala Česká unie židovské mládeže.

Dnešní veřejné čtení jmen obětí holocaustu proběhne od 14:00 v 16 českých a moravských městech. Vedle již tradičních měst, jakými jsou Praha, Brno, Olomouc, Liberec, Sušice, Kolín, Kutná Hora, Plzeň, Havlíčkův Brod, Ústí nad Labem a Klatovy, se letos ke čtení nově připojily Horažďovice, Lipník nad Bečvou, Mělník, Sedlčany a Ústí nad Orlicí.

Každý, kdo přijde, obdrží seznam několika jmen se stručnými osobními údaji. Jména pak může dle svého uvážení veřejně přečíst. Každý návštěvník zároveň obdrží informační materiály, může nahlédnout do publikací týkajících holocaustu, pamětních knih apod. 


Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)