Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Čeští a slovenští biskupové společně zasedali v Nitře. O Bezákovi se nezmiňují

Ze světa / / cirkev.cz, red, mj. / 19. dubna 2018 10:31
Čeští a slovenští biskupové společně zasedali v Nitře. O Bezákovi se nezmiňují

Ze společného zasedání ČBK a KBS
Autor: galerie.clovekavira.cz / Mária Švecová

Nitra - V Nitře se 9. - 10. dubna uskutečnilo 113. plenární zasedání České biskupské konference (ČBK), na ně pak 11. dubna navázalo společné zasedání ČBK a Konference biskupů Slovenska (KBS).

První dva dny se zabývala ČBK - mimo jiné - také vyjádřením papeže Františka k možnosti konání Světového dne mládeže v roce 2022 v Praze, římský biskup by rád dal přednost jinému kontinentu, jelikož v Evropě se podle jeho soudu koná velké množství mezinárodních akcí.

Zasedající ČBK zrušila povinnost sloužit bohoslužby z mešních fundací, které byly zřízeny před nástupem komunismu, ostravsko-opavský biskup Martin David byl zvolen členem smíšené komise České biskupské konference a Konference vyšších řeholních představených a pověřen koordinací spolupráce mezi diecézí, řády a kongregacemi. Účastníci byli seznámeni s počtem křtů mezi lety 2007-2017, situace u křtů dospělých je stabilní, ovšem křtů dětí mírně ubylo. ČBK přikládá úbytek dětských křtů nízké porodnosti.

Naše církev stojí před výzvou, jak nově hlásat a žít Evangelium

Setkání českých biskupů s jejich slovenskými kolegy při příležitosti 25. výročí vzniku obou samostatných biskupských konferencí (i 25. výročí vzniku samostatných států a staletí od vzniku Československé republiky) stanulo tváří v tvář výzvě jak nově hlásat a žít Evangelium, jak čelit otázkám, které s sebou dnešní doba přináší. 10. dubna večer se v katedrále svatého Jimrama uskutečnila bohoslužba, jíž předsedal kardinál Dominik Duka, kázal nitranský biskup Viliam Judák. Proběhla výměna zkušeností souvisejících s elektronizací církevních procesů, seznámení se slovenským projektem ecclesia.sk a českým Člověk a víra, biskupové hovořili o opatřeních na ochranu osobních údajů dle nové evropské směrnice (GDPR).

U příležitosti setkání ČBK a KBS Bylo vydáno společné prohlášení: (…) „Spojuje nás společná minulost, během níž jsme zápasili i za náboženskou svobodu a občanská práva. Na útlak a oběti mnohých křesťanů nesmíme zapomenout. Tato zkušenost nás naučila vážit si svobody, rozpoznat nové ideologie a bránit skutečné hodnoty.

Naše církve stojí před výzvou, jak v této situaci nově ohlašovat a žít Evangelium Ježíše Krista a bránit důstojnost lidského života od početí až po přirozenou smrt; úctu k manželství jako svazku muže a ženy a úctu k rodině.

Poslušnost vůči evangelním hodnotám nás vybízí k zápasu o skutečně slušnou spravedlivou společnost, v níž odmítáme korupci či nespravedlnost a usilujeme o úctu i pomoc starým, nemocným a cizincům.“(…)

Ve společném dokumentu biskupové připomínají pomoc cizincům. O Bezákovi se nezmiňují

Ve společně vydaném dokumentu obou biskupských konferencí je zmíněná pomoc cizincům. V řadě jiných prohlášení ale zaujímají mnozí z biskupů obou konferencí minimálně zdrženlivý postoj, zejména v souvislosti s muslimskými uprchlíky.

Společné prohlášení biskupů se nevyjadřuje k osobě bývalého arcibiskupa Bezáka, ani server cirkev.cz nezmiňuje, zda byla jeho kauza na tomto společném setkání diskutována. Případ ležel na srdci zesnulému kardinálu Vlkovi. Robert Bezák byl v letech 2009–2012 arcibiskupem Trnavské římskokatolické arcidiecéze. Jeho odvolání z funkce trnavského arcibiskupa v červenci 2012 bylo bezprecedentní a šlo o významnou událost slovenské katolické církve, která vyvolala řadu protestů.  V současnosti Bezák působí jako učitel náboženství a etiky na gymnaziu zřizovaném Církví bratrskou v Bratislavě.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)