Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V předvečer Nanebevstoupení Páně začaly německé Katolické dny. Do Münsteru přijede Duka i Malý

Ze světa / kir / Vlastní zpráva / 10. května 2018 20:15
V předvečer Nanebevstoupení Páně začaly německé Katolické dny. Do Münsteru přijede Duka i Malý

Německý prezident na zahajovací slavnosti Katolických dní v Münsteru
Autor: www.katholikentag.de

Münster - V předvečer Slavnosti Nanebevstoupení Páně, kdy si věřící připomínají  výstup Ježíše Krista  na nebesa čtyřicet dní po Velikonocích, byly včera večer zahájeny v německém Münsteru 101. Katolické dny (tzv. Kirchentag nebo Katholikentag).  Věřící pozdravil spolkový prezident Frank Walter Steinmeier a prezident laické organizace Centrálního výboru německých katolíků (ZdK) Thomas Sternberg, která Katolické dny pořádá. Své poselství zaslal do Münsteru i papež František, píše server cirkev.cz.

Německý Katholikentag  se koná pravidelně již od roku 1949. Bohatého duchovního i kulturního programu se v posledních letech účastní kolem 100 000 lidí z Německa a dalších zemí. Katholikentag  se koná pravidelně každý druhý rok a střídá s evangelickým Kirchentagem. Dvakrát se již konaly i ekumenické Kirchentagy v Berlíně a Mnichově a v roce 2020 bude Kirchentag znovu ekumenický.

Zahajovacího ceremoniálu, který se odehrál na náměstí před Dómem, se v Münsteru zúčastnilo asi 5 000 věřících z celého Německa. Místní biskup Dr. Felix Genn navázal na téma letošního ročníku „Hledej pokoj“ a vyzdvihl význam míru. Nezapomněl také zmínit problematickou situaci v Sýrii či Severní Koreji. 

Německý prezident si přeje společnou Večeři Páně

Spolkový prezident Německa Frank Walter Steinmeier kladl ve své řeči důraz na ekumenický rozměr: „Církev může být věrohodná pouze jako společná“ a poprosil papeže o další ekumenickou integraci a společnou Večeři Páně: „Nechte nás hledat cesty.“ Ohledně v poslední době diskutované otázky umístění křížů na zemských úřadech v Bavorsku řekl: „Kříž patří ke kulturní identitě Německa. Ale je k zamyšlení, že to, co chybí na nedělní bohoslužbě, nemůže vyplnit kříž na zemských úřadech", dodal prezident Steinmeier podle cirkev.cz

Do Münsteru zaslal své poselství také papež František: „Srdečně zdravím všechny u příležitosti 101. Katolických dnů, které se konají v Münsteru, a jsem šťastný, že jste dorazili v tak hojném počtu. Vaše účast je jasným signálem, jak vám leží na srdci motto letošních Katolických dnů ´Hledej pokoj´.“

Dále papež připomněl historický význam Münsteru, kde byl  před 370 lety podepsán Vesfálský mír, který ukončil Třicetiletou válku. 

Dorazí i katolíci z Česka spolu s biskupy

Katolických dnů se zúčastní také světící biskup Václav Malý, který zde bude v sobotu 12. května spolu se světícím biskupem Dr. Reinhardem Hauke z Erfurtu sloužit liturgii pro střední a východní Evropu. Dále se v pátek 11. května očekává návštěva kardinála Dominika Duky a generálního sekretáře ČBK Stanislava Přibyla. V koordinaci ČBK zde budou další zástupci většiny diecézí prezentovat život české církve. Do Münsteru vyrazila autobusem i skupina křesťanů se sdružením Ackermann-Gemeinde.

Magazin Christnet publikoval články o evangelickém Kirchentagu v Hamburku v Dráždanech . O rok dříve vyšel článek o ekumenickém Kirchentagu v Mnichově.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)