Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zdenek Wasserbauer přijme v sobotu biskupské svěcení / Nového biskupa uvítala plná katedrála

Domácí zpravodajství / kir / cirkev.cz /ČTK / 17. května 2018 13:36
Zdenek Wasserbauer přijme v sobotu biskupské svěcení / Nového biskupa uvítala plná katedrála

Nový pomocný biskup pražské arcidiecéze Zdenek Wasserbauer
Autor: Petr Neubert

Praha - V sobotu 19. května se při slavnostní bohoslužbě v 10 hodin v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha uskuteční biskupské svěcení Zdenka Wasserbauera nynějšího generálního vikáře pražské arcidiecéze. Novým pomocným biskupem pražské arcidiecéze ho 23. ledna jmenoval papež František.

Světitelé z Čech i Moravy

Světitelem nového biskupa dnes bude pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka spolu s brněnským biskupem Vojtěchem Cikrlem a královéhradeckým biskupem Janem Vokálem. "Vesnicí, kde jsem se narodil, totiž procházela hranice obou diecézí - tedy Čech a Moravy. Chtěl bych je takto symbolicky propojit," uvedl Wasserbauer. Jako své heslo si zvolil Oratio, Verbu, Ardor (modlitba, slovo, horlivost), ve znaku má plameny; ve spojení s třetím slovem z hesla ho podle jeho slov charakterizují. Obojí pak odkazuje na to, jaký chce být jako biskup.

Na jeho znaku je ve zlatém štítu černý kříž, symbol Kristovy smrti, který prozařují zlaté paprsky vzkříšení. Z červeného srdce vystupují a do celého světa se rozlévají čtyři červené plameny, které představují čtyři evangelisty a apoštolský zápal. Černá a zlatá jsou také symboly pražského arcibiskupství. Nový biskup dostane také od pražského arcibiskupství novou berlu.

Při  slavnosti budou u oltáře vystaveny ostatky sv. Jana Nepomuckého, na pět minut se rozezní zvon Zikmund, největší v katedrále i v celé zemi. 

Zemědělský inženýr a doktor teologie ze Sázavy

Zdenek Wasserbauer je knězem pražské arcidiecéze. Narodil se 15. června 1966 v Novém Městě na Moravě a vyrůstal v obci Sázava u Žďáru nad Sázavou. Po gymnáziu pokračoval na Vysoké škole zemědělské v Praze - Suchdole, kterou ukončil inženýrským titulem. Po absolvování vojenské služby v roce 1990 zahájil studia bohosloví na obnovené Katolické teologické fakultě v Praze Dejvicích. Po roce byl kardinálem Tomáškem vyslán k dalšímu studiu na Papežské lateránské univerzitě v Římě.

Vysvěcen na kněze byl 30. září 1996 kardinálem Vlkem a začal působit jako farní vikář na Praze 4 v michelské a lhotecké farnosti. Od roku 1998 pobýval opět v Římě na Papežském institutu Teresianum na postgraduálním studiu v oboru spirituální teologie. Roku 2003 ukončil svá studia obhajobou doktorské práce na téma Teologie a spiritualita diecézního kněze v církvi jako společenství na počátku třetího tisíciletí.

V letech 2000–2010 působil jako spirituál pražského kněžského semináře a současně vedl rekolekce, exercicie pro různé skupiny lidí. K 1. říjnu 2010 byl uvolněn z funkce spirituála a jmenován farářem farnosti u kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech. Od dubna 2016 působil jako generální vikář pražské arcidiecéze. 23. ledna 2018 ho papež František jmenoval pomocným biskupem pražské arcidiecéze.

"Biskup pro Albánii"

Jako titulární biskupský stolec přidělil papež František Mons. Wasserbauerovi Butrintskou diecézi (Dioecesis Buthrotia). Toto dávné biskupství na jihu dnešní Albánie při hranici s Řeckem patřilo do poloviny 8. století do římského patriarchátu a posléze přešlo pod Konstantinopolský patriarchát. Vykopávky starověkého a raně středověkého města Butrint byly díky svému rozsahu a stavu zachování zapsány v roce 1992 na seznam světového dědictví UNESCO.

Plná katedrála

Zaplněná katedrála sv. Víta na Pražském hradě byla v sobotu svědkem obřadu svěcení nového pomocného biskupa pražského. Během ceremoniálu bylo čteno apoštolské pověření z Vatikánu, nový pomocný biskup se zavazoval ke službě církvi, věřícím i Kristovu poselství.

Duka při bohoslužbě připomněl, jak nového pomocného biskupa poznal při jeho první mši. V té době Wasserbauer pracoval v chemičce v Ústí, protože mu komunistický režim neumožnil vykonávat povolání učitele. "Díky bohu, stal se knězem. (...) Křesťanství se zrodilo v malé zemičce, v Izraeli. Rozloha Izraele rovná se plus minus rozloze Moravy. Myslíme, že to je také i pro nás veliká výzva, abychom si uvědomili, že nemusíme mít pocit malosti, ten mají ti, kdo nezřízeně touží po fiktivní velikosti," uvedl.

Pro podobu svěcení si prý připomněl rituály východních církví. "Ano, jsme západní kultura, ale zrodila se na východě, přiblížila se na západ až v Římě. My si vážíme těchto kořenů (...) My křesťané stále máme hlubokou nostalgii vrátit se tam, do země vyvolené, do Izraele. Protože jsme novým Izraelem, vytváříme s národem Ježíše Krista vnitřní hlubokou duchovní jednotu. A proto každý krok nenávisti proti národu Ježíše Krista je projevem nenávisti také k nám, křesťanům nového Izraele, toho mladého, naroubovaného na olivu, která vyrostla tam, v té kolébce lidské kultury a civilizace," řekl pražský arcibiskup.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)