Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Protestující „Slušní lidé“ narušili kontroverzní inscenaci v Brně, vyvedla je policie

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 26. května 2018 19:32
Protestující „Slušní lidé“ narušili kontroverzní inscenaci v Brně, vyvedla je policie

Prezentační snímek z divadelní hry Naše násilí a vaše násilí
Autor: www.divadelnisvet.cz

Brno - Aktivistům se dnes večer podařilo narušit kontroverzní inscenaci Naše násilí a vaše násilí v Divadle Husa na provázku v Brně. Po začátku představení vtrhla na jeviště necelá třicítka členů hnutí Slušní lidé, utvořila řetěz a bránila hercům v další produkci. Naopak ostatní diváci začali hercům tleskat a skandovali: „Slušní lidé, domů!“ Vznikaly i hádky přímo v hledišti, co znamená křesťanská víra a jak by se měl správný křesťan chovat tváří v tvář radikálnímu umění, případně jen o tom, jak zachovat bonton v divadle. Před 20:00 dorazil do divadla policejní antikonfliktní tým, a aktivisté po dohodě odešli. Ministerstvo vnitra označilo podle ČTK Slušné lidi za extremisty.

Po odchodu Slušných lidí zůstali v hledišti křesťanští aktivisté, kteří se nejprve při nahých scénách nahlas modlili a při citované scéně znásilnění začali v hledišti hvízdat a skandovat: „Neurážejte Krista Pána!“ Bezpečnostní služba asi 15 osob vyvedla. „Musíme se naučit bojovat za naši víru a našeho Boha, protože pokud ho někdo takovým způsobem uráží a pokud někdo ukazuje že náš Bůh někoho znásilňuje, tak je to blasfemie nejvyššího řádu,“ řekla později za aktivisty Iva Syptáková.

Ředitel festivalu Martin Glaser je z incidentu zděšený. „Nechápu, jak vůbec někteří politikové můžou uvažovat nad zakázáním divadelní hry a když se to nepovede, tak si to někdo přijde vynutit násilím přímo do divadla. Když jsem viděl, co se děje, vzpomněl jsem si na filmy o nástupu fašismu,“ prohlásil podle iDNES.cz Glaser.

„S povděkem kvituji, že se blasfemická hra v Brně nedočkala ohlasu. Vnímám ty, kteří se peticí a u soudu proti hře postavili. Nejedná se tu o svobodu slova, ale její laciné zneužití k urážkám víry,“ okomentoval událost na Twitteru pražský arcibiskup Dominik Duka.

Hnutí „Slušní lidé“, jehož předsedou je boxer Zdeněk Pernica, ministerstvo vnitra v roce 2017 zařadilo na seznam extremistických organizací, přičemž ve zprávě uvedlo, že „personální substrát skupiny tvoří mimo jiné i osoby s neonacistickou či chuligánskou minulostí.“ Hnutí za to počátkem října téhož roku podalo na ministerstvo žalobu a dožadovalo se omluvy. Mezi jeho členy a příznivci jsou lidé blízcí bojovým sportům, soukromým ochranným službám či fotbaloví fanoušci. 

Protestující „Slušní lidé“ narušili kontroverzní inscenaci v Brně, vyvedla je policie

Kontroverzní scéna divadelní hry
Autor: www.divadelnisvet.cz

Hnutí už na sebe dříve upozornilo kritikou sociálních projektů města či bojem proti domnělé islamizaci Brna. Chodí také protestovat na zastupitelstva a natáčejí videa, kde mimo jiné vyhrožují politikům.

Na jaře 2018 hnutí ohlásilo svůj záměr kandidovat v podzimních komunálních volbách.

Protesty celé odpoledne

Na náměstí se protestovalo už odpoledne. Dorazili aktivisté, kteří - slovy jednoho z řečníků - vyhlásili vládu Krista nad městem a mluvili o kulturním barbarství. Kritické reakce části brněnské veřejnosti vyvolala zejména fotografie z tohoto představení, na které postava Ježíše znásilňuje muslimskou ženu.

V dolní části měli pódium pro hudební vystoupení další křesťanští aktivisté. Jeden z protestujících Jan Rozek dnes ČTK napsal, že aktivisté vyčerpali všechny způsoby, jak uvedení inscenace zabránit. Marně se obraceli na policii, soudy, státní zastupitelství i politiky, nyní už jim zbývá jen pokojný protest. „Celým svým počínáním jsem se snažil nabídnout společnosti otázku, zda i křesťané mají práva a je slušné je urážet,“ uvedl Rozek.

Těsně před začátkem inscenace v 19:00 se přítomný předseda SPR-RSČ Miroslav Sládek a méně než desítka jeho příznivců pokusila zabránit ve vstupu do Divadla Husa na provázku některým návštěvníkům představení. Policejnímu antikonfliktnímu týmu se nakonec podařilo je od vstupu dostat. Sládek v odpoledním projevu haněl zejména islám, ale i divadelníky, kteří by podle něj neměli provokativní hry hrát za veřejné peníze. Několik naslouchajících vybízel, ať si prohlédnou lidi, kteří půjdou na představení.

Protestující „Slušní lidé“ narušili kontroverzní inscenaci v Brně, vyvedla je policie

Vyjádření kardinála Dominika Duky
Autor: Facebook

Biskupové hru odsoudili, ministr kultury se zastal svobody projevu

Inscenaci chorvatského režiséra Olivera Frljiče předem odsoudila katolická církev a někteří politici. Svobody uměleckého projevu se naopak zastal ministr kultury Ilja Šmíd ve svém článku pro páteční Lidové noviny nebo řada divadelníků. Šmíd ale dodal, že se mu hra nelíbí. „Je to hnusné. Ty obrazy jsou hnusné. Jenomže především skutečnost, kterou ztvárňuje, je hnusná. To přece není "o křesťanství‘, to není o islámu!“ To je „o člověku“, napsal Šmíd. Frljič patří k respektovaným evropským režisérům, jeho inscenace ale často vyvolávají širší veřejnou debatu o ožehavých otázkách, nebo přímo způsobují skandály.

Festival už ve čtvrtek nabídl Frljičovu varšavskou inscenaci Prokletí, která takové protesty nevyvolala. Do zamčeného sálu se pouze snažilo dostat asi 20 příznivců hnutí Slušní lidé. Na dnes uváděnou inscenaci si příznivci hnutí koupili lístek.

V rámci festivalu Divadelní svět se dnes odehrála i další představení, třeba od hostů z Poznaně či Budapešti. Pozdě večer v Redutě zájemci zhlédnou festivalovou inscenaci Jiřího Bartovance Obrys, autorský komentář k mezním událostem ovlivňujícím směřování společnosti. Tématem letošního ročníku Divadelního světa je svoboda a její křehkost. Festival skončí 30. května.

 

Debata s Oliverem Frljićem na Mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava v roce 2017

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)