Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Divadelní asociace podpořila šéfa ND Brno v uvedení radikální hry. Padají trestní oznámení

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 29. května 2018 7:23
Divadelní asociace podpořila šéfa ND Brno v uvedení radikální hry. Padají trestní oznámení

Prezentační snímek z divadelní hry Naše násilí a vaše násilí
Autor: www.divadelnisvet.cz

Praha -

Asociace profesionálních divadel, která sdružuje tři desítky českých scén, podpořila postoj ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera ve věci uvedení inscenace Naše násilí a vaše násilí. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národního divadla Tomáš Staněk. V rámci mezinárodního festivalu Divadelní svět Brno hru o víkendu uvedlo divadlo Husa na provázku. Hra vzbudila odpor, debaty vyvolávala už před uvedením. Samotné představení narušila skupina lidí, řešila to policie. Hra se zabývá vztahem Západu a Blízkého východu a vrcholí scénou, kdy Ježíš znásilní muslimku.

"Asociace zdůrazňuje, že veřejné prostředky jsou určeny na podporu festivalu, který uvedením několika desítek inscenací přináší obraz zvoleného tématu z nejrůznějších pozic. Zároveň konstatuje, že svoboda tvorby je zaručena Listinou základních práv a svobod a ústavou," uvedla ve svém prohlášení asociace.

Vedle pražského Národního divadla jsou v asociaci sdruženy další velké české scény, z Prahy třeba Divadlo Na zábradlí, Činoherní klub nebo Divadlo na Vinohradech, dále Divadlo J. K. Tyla v Plzni, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Národní divadlo Brno, Jihočeské divadlo České Budějovice nebo Divadlo F. X. Šaldy v Liberci.

Představení chorvatského režiséra Olivera Frljiče předem odsoudili biskupové římskokatolické církve a někteří politici, naopak ministr kultury se uvedení hry zastal. Frljič patří k respektovaným evropským režisérům, jeho inscenace ale často vyvolávají širší veřejnou debatu o ožehavých otázkách, anebo přímo způsobují skandály.

Jihomoravský kraj v pondělí oznámil, že chce dát na festival Divadelní svět Brno zamýšlený milion korun, peníze ovšem nelze použít na kontroverzní hry uvedené v rámci festivalu.

Po sobotním začátku hry Naše násilí a vaše násilí začala část publika, zejména příznivci radikálního pravicového hnutí Slušní lidé, hvízdat a dupat, následně vtrhli na jeviště, utvořili řetěz a natlačili herce ke stěně. Reagovali tak na scénu, kdy se herci svlékli donaha a začali se objímat a dotýkat. Aktivisté odešli až po desítkách minut, když je k tomu vybídli policisté.

Podle ředitele Národního divadla Brno Martina Glasera byl postup brněnských policistů liknavý, antikonfliktní tým podle něj vstoupil až po mnoha telefonátech a žádostech. Glaser s rektorem Janáčkovy akademie múzických umění Petrem Oslzlým také osobně šli za velitelem zásahu. Policie kritiku odmítá.

Narušení inscenace aktivisty skončí před přestupkovou komisí. Primátor Petr Vokřál (ANO) označil incident v sále za smutné sbírání předvolebních bodů. Slušní lidé chtějí kandidovat v komunálních volbách.

Senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerové (za SZ) pak podala trestní oznámení kvůli jednání radikálů, kteří v sobotu na desítky minut přerušili kontroverzní představení v divadle v Brně. Existuje podle ní podezření, že jejich jednání naplnilo skutkovou podstatu výtržnictví. Senátorka to dnes uvedla na svém facebookovém profilu.

Trestní oznámení v souvislosti s představením v pondělí podalo i hnutí Slušní lidé. Zejména jim vadí, momenty, ve kterých herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku nebo herečka vytahuje z přirození českou vlajku. Oznámení směřuje proti řediteli Národního divadla v Brně Martinu Glaserovi, chorvatskému režisérovi hry Oliveru Frljičovi a skupině herců. Kromě zneuctění vlajky, které bylo podle hnutí evidentní, jde i o posouzení vystoupení umělců z hlediska možného trestného činu hanobení víry, uvedl předseda hnutí Zdeněk Pernica.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)