Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Americká zpráva o náboženských svobodách kritizuje KLDR. Zmiňuje i případ českého misionáře Jaška

Ze světa / / ČTK / mn / 29. května 2018 22:37
Americká zpráva o náboženských svobodách kritizuje KLDR. Zmiňuje i případ českého misionáře Jaška

Jeden z monumentů severokorejského totalitního režimu v Pchjongjangu. Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Mannen av börd / Creative Commons

Washington -

V Severní Koreji je podle americké vlády z politických důvodů vězněno v táborech 80.000 až 120.000 lidí. Uvádí to dnes zveřejněná výroční zpráva ministerstva zahraničí USA o stavu náboženských svobod ve světě za rok 2017. Zpráva, vydávaná každoročně už 20 let, hodnotí míru svobody vyznání v zemích, které Washington v tomto ohledu považuje za problematické.

Někteří ze severokorejských vězňů jsou zadržování z náboženských důvodů, uvádí zpráva. Vězněni jsou ve "strašlivých podmínkách" v odlehlých oblastech země, a to navzdory tomu, že formálně v zemi platí svoboda vyznání.

Kritické zmínky o KLDR zveřejnila americká diplomacie v době vrcholícího jednání o historické schůzce prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského diktátora Kim Čong-una, která by se měla uskutečnit za dva týdny v Singapuru.

V pasáži o situaci v západní Evropě zpráva upozorňuje na rostoucí nepřátelství vůči muslimům a židům, které tyto skupiny dál odsouvá na okraj společnosti a izoluje je. "Vládní omezování svobody vyznání pramení z ovzduší nesnášenlivosti vůči náboženským skupinám, a tuto nesnášenlivost podněcuje. Limituje jejich zařazení do společnosti a vzdělávací a pracovní příležitosti," konstatuje americké ministerstvo.

Ve stručné zmínce o České republice dokument uvádí, že české soudy, stejně jako německé, vydaly loni více omezující rozhodnutí ohledně práva nosit muslimské šátky hidžáby. Americká zpráva se rovněž v kritické pasáži o situaci v Súdánu zmiňuje o případu českého misionáře Petra Jaška, který byl v africké zemi vězněn za několik trestných činů včetně údajného vyzvědačství. Jašek byl loni v únoru po intervenci české diplomacie z vězení propuštěn.

Mezi státy, které americké ministerstvo kritizuje za porušování náboženských svobod, je stejně jako v předešlých letech i Čína nebo Rusko. Čínské úřady loni odesílaly statisíce muslimských Ujgurů na nucenou převýchovu. Rusko stále častěji náboženské menšiny trestá podle paragrafů trestního zákona o extremismu. Objevil se i případ mučení, uvádí se v dokumentu.

Ministr zahraničí Mike Pompeo při prezentaci výroční zprávy oznámil, že USA budou ve dnech 25. až 26. července hostit globální summit o prosazování náboženských svobod. O zemích, které USA na akci pozvaly, se ministr nezmínil.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)