Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Podještědský festival „Pouť mezi dvěma Jány“ nabídne barokní procesí nebo folklórní soubor Horačky

Kraje: Liberecký / kir / Vlastní zpráva / 2. června 2018 11:41
Podještědský festival „Pouť mezi dvěma Jány“ nabídne barokní procesí nebo folklórní soubor Horačky

Momentka z barokního procesí mezi dvěma Jány
Autor: www.dubaci.cz

Letařovice (Liberecko) - V Letařovicích u Českého Dubu na Liberecku probíhá již sedmý ročník festivalu Pouť mezi dvěma Jány. Pořadatelé ze spolku Dubáci připravili ve spolupráci s místní farnosti jako každoročně živou barokní hudbu, podještědský folklór, přednášky odborníků, a barokní procesí. Dvoudenní festival zahájil páteční koncert hudebního seskupení Clarinet Factory v místním chrámu sv. Jakuba, který je proslulý unikátním souborem stropních maleb, které ve své době, kdy řada lidí neuměla číst, dobře představily věřícím jednotlivé biblické příběhy. Podobné biblické obrazy uchovávají na středověké postní oponě v blízké Žitavě.

Sobotní program započal poutní bohoslužbou za účasti krojovaného souboru Horačky a kapely Ritornello. Následně mezi sochami dvou Jánů prošlo již tradiční božítělové procesí. Účastnící procesí obešli venkovní oltáře v blízkém okolí, kde se společně modlili. Místní farář pak požehnal věnečky dívek.

Odpoledne pokračuje přednáškou profesora Jana Royta na téma české barokní pouti a památkáře Ivana Peřiny, který se s posluchači podělí o poznatky ke středověké podobě kostela sv. Jakuba.

Dalšími body na programu bude vystoupení folklórního souboru Horačky nebo studentů Katolické teologické fakulty Univerzity Karlovy s barokní hrou Hra o ráji. Akci uzavře loutkové divadlo Elf.

Zároveň pořadatele během festivalu představí projekt na vytvoření repliky barokní sochy z roku 1733, která bývala umístěna ve výklenku nad vstupem. Původní dřevěná socha vlivem počasí značně zvětrala, proto se spolek Dubáků dohodl spolu s farností na výrobu nové plastiky a vypsání sbírky. Slavnostní odhalení se uskutečnilo v rámci svatojakubské pouti.

 

Podobný program je k dispozici na stránkách spolku Dubáci

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)