Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Zastávce se zřítila zeď kaple, lidé tam chodili na bohoslužby

Kraje: Jihomoravský / / ČTK /mn/ / 7. června 2018 23:09
V Zastávce se zřítila zeď kaple, lidé tam chodili na bohoslužby

Kaple sv. Jana Křtitele
Autor: obec Zastávka / Petr Pospíšil

Zastávka -

V Zastávce u Brna se v úterý částečně zřítila stěna kaple svatého Jana Křtitele. Objekt museli zajistit hasiči, řekl dnes ČTK jejich mluvčí Jaroslav Mikoška. Podle starosty Petr Pospíšila fungovala kaple jako jediný kostel v obci a lidé tam chodili na bohoslužby. Nyní bude zavřená. Farář Jan Klíma ČTK řekl, že lidé budou muset dojíždět na mši do Rosic, oprava objektu se bude řešit po posouzení statikem. Nikdo se nezranil.

Podle Klímy byl původně v místě objekt, který fungoval jako šatna horníků. "V roce 1911 se to přestavělo na kapli, ale není tam ani splachovací záchod. Chtěli jsme udělat kanalizaci, a proto tam pracovala firma. Oddělávala základ okolo stěny. Jak zapršelo, dostala se tam asi voda a spadl kus stěny osm na osm metrů," uvedl Klíma.

Nyní je kaple nepřístupná. Stěnu sice zajistili hasiči, ale teprve statik posoudí, jak je poškození velké a co bude potřeba opravit. "Statik musí říct, jestli je potřeba udělat nové základy, jestli se rozjela klenba a podobně. Co se týče financí na opravu, musíme se domluvit s obcí i s firmou, která prováděla výkop," dodal Klíma.

Do kaple se vešlo 50 lidí. "Využívali toho, že se mše konaly v sobotu večer. Jezdili i lidé z blízkého okolí, kteří třeba kvůli práci jinde nestíhali nedělní mše. Místo bylo dostupné, poblíž je vlak i autobus. Teď budou muset lidé jezdit do Rosic, než se to vyřeší," uvedl Klíma.

Situace zkomplikovala i plánovanou červnovou pouť zasvěcenou Janu Křtiteli. "V kapli to nebudeme moct slavit. Ale starosta řekl, že se venku postaví pódium," dodal farář.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)