Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež se před šéfy velkých firem přimlouval za čistší energii. Ve Vatikánu se sešli poprvé

Domácí zpravodajství / kir / ČTK / 10. června 2018 14:54
Papež se před šéfy velkých firem přimlouval za čistší energii. Ve Vatikánu se sešli poprvé

Papež František
Autor: Flickr.com / M. Mazur

Vatikán -

Papež František v sobotu na konferenci ve Vatikánu apeloval na zástupce velkých energetických a ropných společností, aby věnovali víc úsilí přechodu na čistší zdroje energie. Informovala o tom agentura Reuters. Hlava katolické církve varovala, že globální změna klimatu představuje pro lidstvo výzvu "epochálních rozměrů" a že je třeba jí čelit snižováním spotřeby fosilních paliv.

Přibližně padesátka těchto průmyslníků se vůbec poprvé sjela do Vatikánu, a to na sympozium pořádané Papežskou akademií věd a vatikánským Úřadem pro integrální lidský rozvoj na téma přechodu k novým energetickým zdrojům a péče o společný dům 

"Civilizace potřebuje energii, ale spotřeba energie nesmí civilizaci zničit," řekl papež šéfům firem jako je ExxonMobil, BP, Royal Dutch Shell, Equinor či Pemex. "Náš zájem zajistit energii všem nesmí vést k nezamýšleným důsledkům v podobě extrémních klimatických změn kvůli katastrofickému zvyšování globálních teplot, drsnějšího životního prostředí a vyšší míry chudoby," dodal.

Papež v této souvislosti zdůraznil nezbytnost dlouhodobé globální strategie a spolupráce všech lidí dobré vůle. Za žádoucí označil Pařížskou dohodu o klimatu z roku 2015, která doporučuje snižování spotřeby fosilních paliv s cílem omezit růst globálního oteplování způsobeného škodlivými emisemi.

Papež František o nutnosti ochrany životního prostředí hovoří velmi často, v roce 2015 dokonce věnoval tomuto tématu celou svou druhou encykliku. V ní vyzval země světa, aby snižovaly množství skleníkových plynů v ovzduší.

 

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)