Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Polin organizuje 2. ročník festivalu židovské kultury v Polné

Kraje: Vysočina / / ČTK / 13. června 2018 11:40
Polin organizuje 2. ročník festivalu židovské kultury v Polné

Synagoga Polná
Autor: facebook / spolek Polin

Polná (Jihlavsko) -

Spolek Polin připravuje druhý ročník stejnojmenného festivalu, který je věnovaný židovské kultuře a letos navíc 70. výročí státu Izrael. Začne 15. června v 16:00 v synagoze v Polné na Jihlavsku. Podle pořadatelů se zahájení zúčastní konzulka izraelského velvyslanectví Lili ben Haroushová. Třídenní festival nabídne také film Stanislava Mottla Chlapec a hvězdy a besedu s autorem. ČTK to řekla Marta Vomelová ze spolku Polin.

Loni se na festivalu promítal Mottlův film věnovaný Antonínu Kalinovi, který dokázal v koncentračním táboře Buchenwald zachránit židovské děti před pochodem smrti. Snímek představený letos zachycuje příběh chlapce z terezínského ghetta. Ghetto připomene i pásmo zhudebněných textů v podání souboru z pražského gymnázia Přírodní škola.

Na festivalu vystoupí hudební skupiny Létající rabín, Tateloshn a Menora hrající hudbu Židů z východní i západní Evropy. Závěrečný slavnostní koncert v neděli 17. června bude v podání Ekumenického smíšeného sboru Brno.

Spolek Polin vznikl loni v září z iniciativy Anny Mirjam Wagnerové. První ročník festivalu v červnu loňského roku pořádala jako hlavní iniciátorka a za pomoci několika dalších spolupracovníků prostřednictvím Klubu za historickou Polnou. Cílem je propagovat židovskou kulturu a historii na území České republiky a v Polné a přiblížit ji především mladým lidem, řekla Vomelová.

Letos v dubnu byly díky spolku umístěny v Polné první kameny zmizelých věnované židovských obyvatelům města, kteří zemřeli za druhé světové války. Kámen na Sezimově náměstí připomíná Martu Baschovou, jež byla odvlečena do transportu v 19 letech. Druhý kámen na Karlově náměstí patří Františku Aufrechtovi, který zemřel v koncentračním táboře Dachau devět dní před jeho osvobozením. Kámen svému dědečkovi věnovala jeho vnučka Irena Šolcová. Spolek má podle Vomelové zájem rozšiřovat počty pamětních kamenů. V říjnu umístí další tři.

V Polné bývala významná židovská komunita. Nejpočetnější byla ve 30. letech 19. století, kdy v ghettu podle dostupných údajů žilo přes 700 lidí. Před druhou světovou válkou žilo podle Vomelové v Polné už jen 28 židovských obyvatel. Jejich počet se za války na krátko rozrostl, protože Polná sloužila jako shromažďovací ghetto. V transportech do koncentračních táborů z Polné odešlo 98 lidí, řekla Vomelová.

Opravy synagogy a rabínského domu na Karlově náměstí byly dokončeny před čtyřmi lety, sídlí v nich Regionální židovské muzeum.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)