Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Muslimové po celém světě slaví konec ramadánu. Tisíce i v Moskvě, v New Yorku mají děti prázdniny

Ze světa / kir / ČTK, red. / 17. června 2018 18:59
Muslimové po celém světě slaví konec ramadánu. Tisíce i v Moskvě, v New Yorku mají děti prázdniny

Oslava konce ramadánu v Moskvě
Autor: Facebook

Gaza/Damašek/New York/Moskva -

Po postním měsíci ramadánu několik tisíc palestinských věřících v sobotu v Pásmu Gazy pokleklo na modlitební koberečky nedaleko hraničního plotu s Izraelem. Připojili se k milionům muslimů po celém světě, kteří slaví začátek třídenního svátku íd al-fitr. K oslavě svátku se sešlo i patnáct tisíc muslimů v Moskvě. V New Yorku mají podle českého faráře Andrew Stehlika, který zde již léta žije, všechny děti bez rozdílu vyznání prázdniny, podobně jako je tomu během oslav největších křesťanských i židovských svátků.

Íd al-fitr je svátkem přerušení půstu, kdy se rodiny vzájemně navštěvují, hostí a děti dostávají nové oblečení a jiné dárky. Oslavy svátku v mnoha zemích, například v Sýrii, Afghánistánu či Jemenu, poznamenaly dlouhotrvající konflikty.

V Sýrii přišli dva lidé o život během návštěvy hřbitova, podle aktivistů oblast ostřelovaly vládní jednotky. V Jemenu pak zahynulo několik provládních vojáků při útoku šíitských povstalců jižně od přístavního města Hudajdá, které se síly loajální exilové vládě s pomocí mezinárodní koalice v čele se Saúdskou Arábií snaží dobýt již třetí den. Přístav Hudajdá je hlavním místem, přes které se do země, která je na pokraji hladomoru, mohou dostat potraviny.

V Pásmu Gazy se dnes nedaleko hraničního plotu s židovským státem shromáždily k tradiční ranní modlitbě tisíce Palestinců. Byl mezi nimi i vůdce radikálního palestinského hnutí Hamás Ismáíl Haníja. Nedlouho na to izraelský bezpilotní letoun zaútočil na stan, v němž Palestinci vyráběli balonky a draky, které následně se zapálenou hořlavinou posílají do Izraele, uvedli svědci. Jde o nejnovější taktiku Palestinců během protestů v Pásmu Gazy, při kterých požadují ukončení blokády enklávy a umožnění Palestincům vrátit se na území, která byla dříve domovem jejich předků, ale která se teď nacházejí v Izraeli.

Izraelští vojáci od konce března, kdy protesty začaly, zabili přes 120 Palestinců a zranili tisíce dalších. V Pásmu Gazy vládne radikální hnutí Hamás, které Izrael i USA viní, že vyvolává protiizraelské nepokoje a zneužívá civilisty pro vlastní snahu o narušení hranice. Hamás vedl s Izraelem už tři války.

V Afganistánu se Tálibán s vládou u příležitosti muslimského svátku íd al-fitr dohodli na příměří. Klid zbraní byl oběma stranami dodržován. Radikální hnutí Tálibán ale na rozdíl od vlády příměří neprodloužilo a v pondělí obnoví boje.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
28%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 39)