Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Duchovní služba v armádě vznikla před 20 lety, výročí připomíná výstava

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 19. června 2018 17:41
Duchovní služba v armádě vznikla před 20 lety, výročí připomíná výstava

Hlavní kaplan Armády ČR plk. Jaroslav Kníchal
Autor: kaplani.army.cz

Praha - Výročí 20 let od obnovení duchovní služby v české armády připomíná panelová výstava před generálním štábem na Vítězném náměstí v Praze. V novodobé historii prošlo českou armádou 50 vojenských kaplanů z různých církví. Jejich úkolem není mezi vojáky šířit náboženství, ale pomáhat jim s běžnými starostmi. Vojenské jednotky kaplani doprovází i do zahraničních operací.

Duchovní služba byla do české armády znovu zavedena v roce 1998. Již o dva roky dříve odjel první kaplan, nynější plzeňský biskup Tomáš Holub, s vojáky na zahraniční misi do Bosny a Hercegoviny. Výstava ale připomíná historii kaplanů od vzniku samostatného Československa.

Podle vojenského historika a ředitele odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduarda Stehlíka počátky duchovní služby po rozdělení Rakouska-Uherska nebyly jednoduché. Na duchovní pohlíželi s nedůvěrou legionáři i republikáni. "Bylo raženo heslo: Osvobodili jsme se od Vídně a teď ještě od Říma," řekl dnes Stehlík ČTK a Českému rozhlasu. Duchovní služba tak byla založena na několika osobnostech včetně Methoděje Kubáně, kterého nacisté za druhé světové války umučili v koncentračním táboře Dachau.

Po zřízení protektorátu duchovní do vládního vojska začleněni nebyli, působili ale u československých jednotek v zahraničí třeba ve Francii nebo na Blízkém východě. Po válce byla duchovní služba obnovena, ale po nástupu komunistů k moci byla na počátku 50. let rozpuštěna.

Hlavní kaplan Jaroslav Knichal novinářům řekl, že hlavním principem novodobé služby je starost se "o vojáka jako člověka a lidskou bytost, která má své radosti a starosti". Náboženské úkony jsou podle něj až jako druhotná záležitost.

Vojenský kaplan nyní spadá pod zákon o vojácích z povolání, musí tak projít i vojenským výcvikem. V armádě jich v současné době slouží 32, je mezi nimi i kaplanka, která má na starosti nováčky ve Vyškově. Podle Knichala by bylo třeba v duchovní službě obsadit asi tři či čtyři pozice. Duchovní se rekrutují z deseti církví.

Za úkol mají doprovázet vojáky třeba na zahraniční mise nebo například pořádat etické semináře pro nově nastupující vojáky. "Snažíme se ve vojácích vyvolat etické hodnoty i důležité hodnoty, které se týkají vojáka," podotkl.

Podle Knichala vojenští kaplani slouží v armádě pouze v rámci části svého duchovního života, poté odchází do civilu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)