Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež navštíví Světovou radu církví v Ženevě. Ekumenická rada slaví 70 let existence

Ze světa / kir / ERC / 21. června 2018 9:25
Papež navštíví Světovou radu církví v Ženevě. Ekumenická rada slaví 70 let existence

Ilustrační foto: logo světové rady církví
Autor: www.oikoumene.org

Ženeva - Papež František navštíví 21. června ústředí Světové rady církví v Ženevě a setká se se členy jejího Ústředního výboru. Děje se tak u příležitosti oslav 70 let existence této celosvětové ekumenické organizace.

Světová rada církví vznikla v roce 1948 a jejími zakládajícími členy bylo 147 církví napříč světem, více než 200 církví se ke Světové radě církví připojilo od té doby. To z ní dělá v současnosti největší ekumenickou organizaci na světě, která sdružuje většinu světových anglikánských, evangelických, pravoslavných a starokatolických církvi. Římskokatolická církev není přímo členem Světové rady církví, ale úzce s ní spolupracuje skrze svou Papežskou radu pro jednotu křesťanů a k jejich společným projektům patří Komise pro víru a řád nebo i u nás známý a slavený Týden modliteb za jednotu křesťanů. Činnost světové rady církví se neomezuje jen na hledání teologické shody mezi církvemi, ale tato ekumenická organizace se výrazně angažuje také v otázkách lidských práv, boji proti rasismu a ochrany stvoření.

Třetí návštěva v dějinách

V těchto dnech zasedá v Ženevě ústřední výbor Světové rady církví, který je jejím nejvyšším orgánem v období mezi valnými shromážděními. Právě tento orgán, v kterém zasedá i zástupkyně Československé církve husitské Martina Viktorie Kopecká, uvítá papeže jako symbol pokračující církevní spolupráce a dobrých vztahů mezi církvemi. Není to první papežská návštěva v této významné církevní organizaci – v roce 1969 navštívil papež Pavel VI. Ženevu u příležitosti 50. výročí Mezinárodní organizace práce OSN a při té příležitosti se zastavil i v ústředí Světové rady církví. Papež Jan Pavel II. pak navštívil ústředí Světové rady církví a její Ekumenický institut v Bosey v roce 1984. Kromě členů ústředního výboru Světové rady církví se během letošního slavnostního setkání s papežem Františkem účastní i pozvaní zástupci národních ekumenických rad církví – Českou republiku zde reprezentuje generální sekretář ERC Petr Jan Vinš.

Papež navštíví Světovou radu církví v Ženevě. Ekumenická rada slaví 70 let existence

Čeští zástupci na setkání - Martina Viktorie Kopecká a Petr Jan Vinš
Autor: www.ekumenickarada.cz

Korejští křesťané

Jedním ze silných symbolů letošního zasedání bylo i setkání mezi křesťany z jižní a severní Koreje. Poselství zástupců korejských křesťanů zazněla na plenárním jednání věnovanému otázce jednoty a ve zvláštním symbolickém momentu zazpívali v rámci oslav 70 let Světové rady církví křesťané z obou částí Koreje společně starobylou píseň Arirang, která je považována za neformální hymnu celého Korejského poloostrova. Delegace severokorejských křesťanů se také setká s papežem. Světová rada církví se dlouhodobě korejské otázce věnuje, generální sekretář Světové rady církví Olav Fykse Tveit v nedávné době navštívil severní i jižní Koreu a Jižní Korea byla zvolena i za místo posledního valného shromáždění Světové rady církví v roce 2013.

Křest, eucharistie a duchovní služba

Výročí 70 let existence Světové rady církví je i příležitostí připomenout si největší úspěchy minulosti – mezi ně bezpochyby patří dokumenty Křest – Večeře Páně – Ordinace a O povaze, poslání a směřování církve, publikované Komisí pro víru a řád, jejímž plným členem je i Římskokatolická církev. Tyto dokumenty obsahují základní teologickou shodu mezi církvemi v nejzákladnějších aspektech křesťanského života, kterými jsou teologie křtu, eucharistie a duchovní služby. U příležitosti výročí přikročila Komise pro víru a řád také k rozsáhlé digitalizaci svých archivů a dokumentů, což umožní ekumenickým pracovníkům v církvích po celém světě snazší přístup ke zdrojům.

Spravedlnost a mír

Mottem Světové rady církví je od posledního valného shromáždění v korejském Busanu „Putování za spravedlností a mírem.“ V této věci se její úsilí dobře shoduje s prioritami papeže Františka, který se v řadě svých prohlášení také věnoval otázkám sociální spravedlnosti a ochrany lidských práv. Kromě samotné návštěvy na Světové radě církví, která sestává z ranní bohoslužby, společného oběda s výkonným výborem a ekumenického setkání v ženevském Ekumenickém centru. V odpoledních hodinách se papež rozloučí s představiteli Světové rady církví a ve výstavním komplexu Palexpo bude slavit liturgii pro švýcarské katolíky. Setká se i s představitelem ekumenické komunity z Taizé bratrem Aloisem.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)