Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V České republice byly ustaveny komunity Archa Jeana Vaniera

Domácí zpravodajství / juml / red. / 2. července 2018 8:56
V České republice byly ustaveny komunity Archa Jeana Vaniera

Jean Vanier
Autor: Flickr.com / Sharon Mollerus

Praha -

V květnu 2018 byly dvě české organizace poskytující službu chráněného bydlení lidem s mentálním postižením přijaty do mezinárodní Federace komunit Archa Jeana Vaniera jako „projekt Archy“.

Neziskové organizace Benediktus z.s. (www.benediktus.org) a Villa Vallila, z.ú. (www.vallila.cz) byly od svého založení inspirovány myšlenkami Jeana Vaniera. V posledních letech intenzivně pracovaly na tom, aby mohly být přijaty do mezinárodního společenství komunit, které vytvářejí prostor pro sdílený život na křesťanských základech. Základní principy Archy jsou postaveny na tom, že každý člověk má jedinečnou hodnotu a dary, které v komunitě můžeme společně objevovat a rozvíjet skrze vzájemné vztahy, společnou práci, slavení, a vzájemně se těmito dary obohacovat.

Jean Vanier založil první komunitu Archa pro lidi s postižením v roce 1964 v Trosly ve Francii, ve které začali společně žít lidé s postižením i bez něj. Tento příklad dal vzniknout mnoha dalším komunitám nejen ve Francii a hnutí komunit Archa se rozšířilo po celém světě. V současné době existuje 152 komunit ve 37 zemích světa. (www.larche.org)

„Rozhodnutí od vedení Mezinárodní Federace Archy (the International Federation of L’Arche), že obě organizace byly do Federace přijaty, jsme obdrželi na konci května,“ potvrzuje Eva Klípová, ředitelka Villa Vallila. „Z tohoto rozhodnutí máme velikou radost a doufáme, že spojení s mezinárodním hnutím Archa přinese do sociálních služeb nové impulsy a podpoří specifický přístup k lidem s postižením. Děkujeme všem, kteří nám na této cestě pomáhali,“ dodává.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)