Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Australský arcibiskup odsouzen za krytí zneužívání

Ze světa / jibez / Vlastní zpráva / 5. července 2018 16:24
Australský arcibiskup odsouzen za krytí zneužívání

Ilustrační foto
Autor: Unsplash.com / Annie Spratt

Austrálie - K trestu odnětí svobody byl odsouzen australský arcibiskup Philip Wilson za to, že měl v sedmdesátých letech krýt kněze Jamese Fletchera, který se dopustil sexuálního zneužívání dětí. Soud kněze v roce 2004 uznal vinným v devíti případech zneužívání a odsoudil jej k osmi letům vězení, po dvou letech výkonu trestu Fletcher zemřel.

Sedmašedesátiletý arcibiskup je zatím nejvýše postaveným duchovním, který byl za tuto ne/činnost odsouzen. Soudce v Newcastlu - navzdory Wilsonovým výpovědím - uvěřil svědkovi, který tvrdil, že arcibiskup nutně musel o počínání klerika vědět a vyměřil Wilsonovi roční trest. Po vynesení rozsudku duchovní z Adelaide odstoupil z úřadu. V polovině srpna bude rozhodnuto, zda si odpyká bývalý arcibiskup trest v domácím vězení, nebo bude muset nastoupit k výkonu trestu. Po půl roce bude Wilsonovi umožněno žádat o podmíněné prominutí trestu.

Skandály spojené se zneužíváním dětí hýbou (nejen) Římskokatolickou církví ve více zemích. Římský biskup František vybídl opakovaně k přísnému potrestání těch, kteří se zneužívání dopustí i těch, kteří je kryjí.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)