Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Kardinál Duka podal žalobu kvůli sporným inscenacím režiséra Frljiče v Brně

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 12. července 2018 6:58
Kardinál Duka podal žalobu kvůli sporným inscenacím režiséra Frljiče  v Brně

Kardinál Dominik Duka
Autor: Wikipedia.org / Matěj Baťha / Creative Commons

Brno - Kardinál Dominik Duka podal spolu s právníkem Ronaldem Němcem žalobu kvůli kontroverzním divadelním inscenacím Naše násilí a vaše násilí a Prokletí chorvatského režiséra Olivera Frljiče, které v květnu uvedl festival Divadelní svět Brno 2018. Informují o tom dnešní Lidové noviny(LN). V jedné ze scén herec ztělesňující Ježíše znásilňuje muslimku, což vyvolalo protesty přímo v průběhu divadelního představení. V druhé hře je například vyobrazená socha připomínající papeže Jana Pavla II. se ztopořeným penisem. Podle hlavy české katolické církve se obě hry hrubě dotkly jeho práv zaručených Listinou základních práv a svobod.

Duka zmiňuje útok na nezadatelnost práv, na svobodu náboženského vyznání či na právo na důstojnost a čest. Jakožto primas český má za to, že hanlivé zobrazení Krista dopadá i na něj, proto se obrací na soud, napsal deník.

„Rozhodl jsem se podat žalobu jako fyzická osoba. Jsem sice i statutární orgán České biskupské konference a reprezentuji katolickou církev navenek v České republice, ale předně miluji Krista jako člověk. Postup divadla silně zasáhl do mého vyznání, a proto se obracím na soud, aby rozhodl, co je ještě umění a co již je jen úmyslné poškozování jiné osoby a mých práv,“ uvedl kardinál.

Dukova žaloba míří na Centrum experimentálního divadla, jež spravuje mimo jiné Divadlo Husa na provázku, které hry uvedlo. Podání přijal Městský soud v Brně.

Kardinál Duka podal žalobu kvůli sporným inscenacím režiséra Frljiče  v Brně

Inscenace Prokletí (Klątwa)
Autor: Teatr Powszechny

„Pokud se žalobci hlásí k učení člověka, který znásilňuje ženu, pak jejich důstojnost musí být, a je, nižší než osoby, která se k takovému člověku nehlásí, protože znásilnění ženy je předně odporným projevem,“ stojí v žalobě podle LN. Zformuloval ji advokát Ronald Němec, který její podání inicioval a vedle Duky se k ní připojil jako druhý žalobce.

Ředitel Centra experimentálního divadla Petr Oslzlý reagoval na žalobu s rozpaky. „Se vší svou dlouhou divadelní zkušeností nevím, jak by mohlo divadelní představení, které neviděl – když každé představení jako jedno z provedení inscenace je svébytným uměleckým dílem – ‚úmyslně poškodit osobu a práva‘ pana arcibiskupa,“ okomentoval Oslzlý situaci.

Kvůli uvedení kontroverzní hry Naše násilí a vaše násilí, které provokativní formou poukazuje na vztah Západu k blízkovýchodním zemím, podali lidé už několik trestních oznámení. Podle oznamovatelů šlo například o podněcování k nenávisti či šíření pornografie. Představení na desítky minut přerušili pravicoví radikálové z hnutí Slušní lidé, herci ho ale dohráli. Kvůli jednání radikálů podala trestní oznámení například senátorka a bývalá ústavní soudkyně Eliška Wagnerové (za SZ). Existuje podle ní podezření, že jejich jednání naplnilo skutkovou podstatu výtržnictví.

Divadelní hru Prokletí (Klątwa), uvedlo již 22. října minulého roku také Divadlo pod Palmovkou v rámci mezinárodního setkání divadel střední Evropy Palm Off Fest 2017 a to bez větších vášní. Naopak při premiéře v Polsku hra vyvolala skandál a místní prokuratura zahájila vyšetřování kvůli „urážce náboženského cítění a veřejnému vybízení ke spáchání vraždy“.

Důvod proč Frjlič zařadil do hry Prokletí právě postavu oblíbeného polského papeže okomentoval v březnu minulého roku slovy: „Jan Pavel II. se stal v Polsku skoro kultem, leckde znamená víc než samotný Ježíš Kristus. Inscenaci jsem věnoval tomuto fenoménu idealizování. V představení se však objeví jen jeho socha, nejde přímo o něj. Je to moje právo jej takto použít. Musíme rozlišovat mezi symbolem a skutečnou postavou. Cokoli se dostane na pódium, stává se symbolem, je to proces fikcionalizace. Postava ve hře má jiný význam než ta skutečná.“

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
53%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 83)