Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Synodní rada ČCE odmítá postoj vlády a vyzvala k pomoci uprchlíkům v ohrožení

Domácí zpravodajství / vlu / Vlastní zpráva / 18. července 2018 18:37
Synodní rada ČCE odmítá postoj vlády a vyzvala k pomoci uprchlíkům v ohrožení

Ilustrační foto
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Praha - Vedení Českobratrské církve evangelické (ČCE) vyzvalo stát k pomoci Itálii s uprchlíky. Reagovalo tak na víkendové vyjádření českého premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zahraničí Jana Hamáčka (ČSSD), kteří po žádosti Itálie o pomoc odmítli přijetí části ze 450 uprchlíků zachráněných v sobotu z rybářské lodi. Postoj Česka podle rady neodpovídá zásadám civilizovaného světa stojícího na křesťanských hodnotách.

„Vyjadřujeme své znepokojení nad tímto postojem české vlády a vnímáme jej jako projev nesolidarity k lidem v bezprostředním ohrožení i k partnerům v rámci evropského společenství. Svým zamítavým stanoviskem se Česká republika zpronevěřuje zásadám civilizovaného světa, k němuž se chce počítat, a který stojí mimo jiné na tradici a hodnotách křesťanské víry.

Již loni v létě se na nás obrátila Federace evangelických církví v Itálii s prosbou o spolupráci v situaci, kdy pro jejich zemi představují přes moře připlouvající migranti velké a bez podpory dalších evropských zemí jen obtížně unesitelné břemeno,“ píše se v prohlášení synodní rady církve.

Zástupci ČCE jsou přesvědčeni, že náš stát je schopen ve spolupráci s ostatními evropskými státy a institucemi účinně zasahovat proti ekonomické migraci a organizovanému obchodu s lidmi. 

Ježíšova slova o pomoci bližnímu v nouzi zní z evangelia zřetelně

„Naše společnost má dostatek sebevědomí, morálních sil i efektivních nástrojů k podpoře těch opravdu potřebných,“ komentuje vrcholný orgán církve současnou situaci a doplňuje, že zároveň důvěřuje státním i nevládním organizacím, které se problematikou zabývají.

„S veškerou odpovědností nabádáme ke vzájemné solidaritě. Ježíšova slova o pomoci bližnímu v nouzi zní z evangelia zřetelně. Tváří v tvář bezprostřednímu ohrožení konkrétních lidí nesmíme zůstávat přezíraví a neteční.“

Synodní rada  je nejvyšším orgánem církve. Je volena synodem na šest let a tvoří ji šest osob, je složená z duchovních i laiků. Českobratrská církev evangelická je druhou největší církví v České republice.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)