Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před 77 lety zemřel Maxmilián Maria Kolbe

Ze světa / jibez / Vlastní zpráva / 15. srpna 2018 10:06
Před 77 lety zemřel Maxmilián Maria Kolbe

Maxmilián Maria Kolbe
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Osvětim - 14. srpna roku 1941 zabili nacisté v koncentračním táboře Osvětim-Březinka (Auschwitz-Birkenau) po dvou týdnech hladovění fenolovou injekcí polského katolického kněze a příslušníka řádu menších bratří Maxmiliána Maria Kolbeho, původním jménem Rajmund. Katolická církev si jej připomíná jako mučedníka. Po útěku jednoho z vězňů bylo vybráno náhradou deset jiných ke smrti vyhladověním, mezi nimi také otec od rodiny, Maxmilián se nabídl, že půjde na smrt místo něho. Nacisté na toto řešení přistoupili.

Rajmund Kolbe se narodil 7. ledna 1894, založil nedaleko od Varšavy klášter Niepokalanów, zřídil zde tiskárnu, která vydávala především katolické časopisy (například Rytíře Neposkvrněné – založil i stejnojmenné hnutí). Za druhé světové války v klášteře poskytl azyl postupně až třem tisícům uprchlíků před nacismem, tamější řeholní bratři vyráběli falešné doklady a byli zapojeni i do dalších činností spojených s odbojem. V roce 1971 jej blahořečil Pavel VI., za svatého byl prohlášen roku 1982 Janem Pavlem II.

Jeho životní příběh se pokouší zpracovat například film Život za život.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)