Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Křesťané si připomněli 50 let od okupace. Musíme stálé odolávat lžím, uvedl biskup Malý

Domácí zpravodajství / kir / Vlastní zpráva / 22. srpna 2018 11:24
Křesťané si připomněli 50 let od okupace. Musíme stálé odolávat lžím, uvedl biskup Malý

Vojska Varšavské smlouvy v čele s armádou Sovětského svazu vstoupila do Československa z noci 20. na 21. srpna 1968
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Česká republika - V úterý 21. srpna uplynulo 50 let od vpádu sovětských a dalších vojsk armád Varšavského paktu na naše území. Na řadě míst byl i díky věřícím připraven různorodý program. Bohoslužbu za oběti okupace v srpnu 1968 v Týnském chrámu v Praze sloužil Jan Baxant, biskup litoměřický. Římskokatolická farnost v Sokolově si pak připomněla  výročí okupace ekumenickou bohoslužbou, po které následoval tichý průvod ulicemi do kina Alfa, kde lidé mohli zhlédnout nový film Jan Palach.  

V Brně se  v katedrále na Petrově konal slavnostní koncert duchovní hudby, na který navázal společný večer chval, díků a proseb se zpěvy Taizé, s možností zapálit svíci na svůj úmysl a se závěrečným požehnáním městu a národu. V katedrále mohou příchozí zhlédnout i výstavu „Tváře místní církve“ připravenou ke 100. výročí od vzniku republiky Diecézním muzeem. V neděli 26. srpna 2018 v 10.30 se pak zde bude konat slavnostní bohoslužba s připomenutím všech obětí totality. 


Biskup Malý vyzval k vytrvalosti ve službě spravedlnosti, evangelíci k pomoci utiskovaným

K výročí 21. srpen se vyjádřili i někteří představitelé církví. Podle biskupa Václava Malého byla okupace potupou Čechů a Slováků. "Stala se předzvěstí dvacetileté doby šedě, sice ne tak kruté, ale společensky "vyduchlé". Nadšení Pražským jarem se proměnilo v bázlivé mlčení. Stále platí, že k rozvoji zdravé a demokraticky zralé společnosti nestačí jen občasná masová občanská neposlušnost, ale především každodenní osobní vytrvalost ve službě spravedlnosti a odolávaní lžím a polopravdám", uvedl podle serveru cirkev.cz Václav Malý.

Také vedení Českobratrské církve evangelické vydalo k výroči prohlášení, v němž apeluje na naši historickou zkušenost a podporu principů svobody a demokracie tam, kde vládne útisk a bezpráví. "...Podporujme všechny, kdo na této planetě žijí v útlaku a po svobodě touží. Modleme se za ně a žádejme představitele našeho státu, aby se jich aktivně zastávali. Važme si toho, že žijeme ve svobodě a demokracii, a s občanskou odpovědností odmítejme všechny projevy, které je ohrožují", stojí ve stanovisku synodní rady ČCE.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)