Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Českých Žlebech na Šumavě se sešli němečtí rodáci

Kraje: Jihočeský / / ČTK / 22. srpna 2018 15:03
V Českých Žlebech na Šumavě se sešli němečtí rodáci

České Žleby
Autor: www.lenora.cz

České Žleby -

Desítky lidí z různých koutů Německa se sešly v Českých Žlebech na Prachaticku. Vrátili se do míst, kde sami vyrůstali nebo odkud pocházejí jejich předkové. Dorazili na tradiční setkání rodáků, jehož součástí je poutní slavnost s bohoslužbou. V Českých Žlebech ležících kouskek od hranic v minulosti žilo více než tisíc obyvatel, když drtivá většina byli Němci.

Po druhé světové válce byli odsunuti do Německa a obec poblíž hranic téměř zanikla. Nyní v ní žije jen pár desítek lidí. Podle organizátorů má setkání rodáků připomenout historii Českých Žlebů a je i symbolem odpuštění. ČTK to řekla Sieglinde Kraliková, která akci pomáhá pořádat.

Setkání podle ní poukazuje na to, že na Šumavě vedle sebe žili Němci i Češi v naprosté svornosti. "Jde o spojení dvou národů. A není možné se dívat pouze do budoucnosti, musíme se občas také ohlédnout dozadu. Sice bylo spácháno hodně křivd a je třeba je zapomenout. Ovšem bez dialogu to nejde," uvedla šestasedmdesátiletá Kraliková, která se v Českých Žlebech narodila.

Uvedla, že pro mnoho účastníků je poutní slavnost jako návrat domů. Byť jde už jen o návrat symbolický. Domy, v nichž se narodili, dávno nestojí. Zbořen byl i kostel, proto se mše konala ve stanu u hřbitova. Podle jmen na náhrobcích je evidentní, že Němci zde bývali majoritní skupinou. "Tvořili více než 90 procent obyvatelstva," uvedla Kraliková. Přestože po válce museli své domovy opustit a zamířit do různých koutů Německa, neberou prý svůj osud jako nespravedlnost. Kraliková připomněla, že jde o křesťany, kterým pomáhá víra. "Říkají, že Pán je poslal na dobrou pastvu. Protože kdyby byli tady, co by z nich bylo?" uvedla.

Dnes už prakticky nikdo z rodáků z Českých Žleb netouží po trvalém návratu do míst, odkud pocházejí. Kralikovou však těší, že na setkání jezdí čím dál víc potomků původních obyvatel. "Začínají nacházet kořeny předků. Takže věříme, že tato tradice bude mít pokračování i do budoucnosti," uvedla.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 79)