Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zájemci se mohou objednat na VIP prohlídku krnovské synagogy

Kraje: Moravskoslezský / / ČTK / 22. srpna 2018 15:06
Zájemci se mohou objednat na VIP prohlídku krnovské synagogy

Krnovská synagoga
Autor: Wikipedia.org

Krnov - Zájemci se mohou objednat na VIP prohlídku krnovské synagogy Zájemci se mohou objednat na VIP prohlídku krnovské synagogy, která je jedinou funkční synagogou na severní Moravě a ve Slezsku. Průvodce v historickém oděvu jim zazpívá, ochutnají i košer víno a pokrmy. ČTK to řekl Tomáš Sedlák, člen spolku Krnovská synagoga, který objekt spravuje a využívá ke kulturním pořadům. Prohlídky se konají u příležitosti 100. výročí vzniku Československa. Nejbližší termín je 26. srpna, další jsou na stránkách www.krnovska-synagoga.cz. Počet účastníků je omezen minimálně sedmi a maximálně 15 lidmi.

VIP prohlídky synagogy spolek připravil ve spolupráci s destinační společností Moravian Silesian Tourism. „VIP prohlídka je spojená s ochutnávkou jídel, izraelských vín a moštů v košer kuchyni a s možností fotografování v dobových kostýmech. Protože je počet účastníků omezen je třeba si místo nejen rezervovat, ale také zaplatit předem - dospělí 199 korun, děti, senioři a studenti 149 korun, máme i rodinné vstupné,“ řekl Sedlák.

Synagoga byla vybudována v letech 1870 a 1871 krnovským stavitelem Ernestem Latzelem v místě bývalého hradebního příkopu. Objekt vlastní Federace židovských obcí se sídlem v Praze, která ho zařadila do největšího projektu na záchranu židovských památek v České republice - projektu Deset hvězd. Součástí revitalizace bylo také zřízení trvalé tematické expozice Židovští průmyslníci, podnikatelé a vynálezci.

Jedna z nejznámějších krnovských sakrálních staveb má pohnutou minulost. „Jen o vlásek unikla zničení v době nacistické okupace, aby sloužila jako tržnice, po válce v ní byl sklad a později okresní archiv, který v roce 1997 vyplavila povodeň,“ uvedla mluvčí města Dita Círová. Posledních dvacet let už ale synagoga žije bohatým společenským, kulturním i náboženským životem a před čtyřmi lety prošla celkovou rekonstrukcí. „Naše synagoga je jedinou funkční synagogou na severní Moravě a ve Slezsku. Je možné ji navštívit v rámci turistických prohlídek, ale je přístupná i k pátečním večerním a sobotním dopoledním bohoslužbám a v době oslav židovských svátků,“ dodal Sedlák.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 49)