Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ruští hackeři se pokoušeli sledovat i spolupracovníky konstantinopolského patriarchy Bartoloměje

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 27. srpna 2018 22:24
Ruští hackeři se pokoušeli sledovat i  spolupracovníky konstantinopolského patriarchy Bartoloměje

Ilustrační foto: Konstantinopolský patriarcha Bartoloměj

Londýn - Ruští hackeři, kteří ve Spojených státech čelí obvinění z útoku na počítače Demokratické stany před prezidentskými volbami v USA v roce 2016, se pokoušeli proniknout do osobní korespondence některých prominentních představitelů pravoslavné církve. Ve své reportáži to dnes napsala agentura AP.

Hackeři se podle AP pokoušeli proniknout do pošty spolupracovníků konstantinopolského patriarchy Bartoloměje, který v rámci pravoslavných biskupů požívá status prvního mezi rovnými. Mezi spolupracovníky, kteří měli být útoky ohroženy jsou například Bartoloměj Samaras, Emmanuel Adamakis a Elpidophoros Lambriniadis.

Patriarcha se bude mimo jiné také rozhodnout, jak se zachová v případě ukrajinské pravoslavné církev, zda podpoří její autonomii a zbavení se tak vlivu Moskvy. Na Ukrajině působí pravoslavná církev kyjevského patriarchátu, která se po rozpadu Sovětského svazu počátkem 90. let minulého století oddělila od církve moskevského patriarchátu. Zatímco moskevská církev je tzv. autokefální, tedy autonomní, ukrajinská o takové postavení zatím jen vytrvale usiluje.

Pravoslavná církev moskevského patriarchátu má na Ukrajině značný vliv, o který s ní Kyjev usilovně soupeří. Kyjevský patriarchát je přitom k Rusku značně kritický především kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym a bojům na východoukrajinském Donbasu. Podle ukrajinských činitelů totiž Rusko povstalce na Donbase vojensky podporuje, Moskva to ale odmítá.

V letošním květnu ukrajinský prezident Petro Porošenko, navštívil Istanbul, kde se patriarchu snažil přesvědčit k uznání autokefality církve. Podle Porošenka se jedná o záležitost „nezávislosti a národní bezpečnosti.“ Představitelé ruské pravoslavné církve varují předtím, že takový krok pohřbí jednotu pravoslavných církví.

Podle údajů z roku 2015 se ke kyjevskému patriarchátu hlásilo 44 procent Ukrajinců, k moskevskému pak 21 procent.

Sám Bartoloměj, kterému je 78 let, podle církevních představitelů emailovou schránku nemá. Za útokem stojí hackerská skupina známa jako Fancy Bear, kterou americké úřady viní z útoku na počítače Demokratické strany.

Představitelé ruské pravoslavné církve uvedli, že o útocích hackerů nevěděli a zprávu komentovat odmítli.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
26%
 
Ne
21%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 43)