Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež odmítl komentovat tvrzení arcibiskupa Vigana: „Udělejte svůj úsudek,“ vyzval novináře

Ze světa / vlu / ČTK / 27. srpna 2018 23:00
Papež odmítl komentovat tvrzení arcibiskupa Vigana: „Udělejte svůj úsudek,“ vyzval novináře

Papež František
Autor: Flickr.com / Mazur / Creative Commons

Dublin/Vatikán - Papež František odmítl potvrdit nebo vyvrátit tvrzení bývalého papežského velvyslance ve Washingtonu Carla Marii Vigana, že hlava římskokatolické církve už v roce 2013 věděla o podezřeních ze sexuálního zneužívání, kterých se údajně dopouštěl bývalý americký kardinál Theodor McCarrick.

František v neděli na palubě letounu během návratu z Irska do Říma řekl, že 11stránkové Viganovo víkendové prohlášení, které podle agentury v některých pasážích působí jako homofobní manifest a útok na papeže Františka, „hovoří samo za sebe” a že ho nehodlá komentovat.

„Četl jsem to prohlášení dnes ráno. Četl jsem ho a upřímně říkám vám a všem, kdo se o to zajímají, aby si to pozorně přečetli. A potom si udělejte svůj úsudek. Já o tom neřeknu jediné slovo. Myslím, že prohlášení mluví sámo za sebe, a vy máte dostatečnou novinářskou schopnost vyvozovat závěry. Je to akt důvěry. Až uplyne nějaký čas, a vy dojdete k nějakým závěrům, možná o tom promluvím. Chtěl bych ale, abyste na tom se svojí profesionální zralostí pracovali. Budete z toho mít opravdu prospěch,“ odpověděl papež na otázku redaktorky americké televize CBS.

Papež František přijal rezignaci kardinála McCarricka, jednoho z předních představitelů katolické církve v USA, teprve letos v červenci. Bývalý washingtonský arcibiskup se stal terčem obvinění ze sexuálního zneužívání dětí a mladých mužů.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 50)