Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Dny evropského dědictví otevřou i běžně nepřístupná místa

Kraje: Olomoucký / / ČTK,mn / 6. září 2018 15:11
Dny evropského dědictví otevřou i běžně nepřístupná místa

Muzeum moderního umění v Olomouci
Autor: Wikipedia.org

Olomouc -

Na atraktivní a často i běžně nepřístupná místa se budou moci vydat zájemci v Olomouckém kraji o nadcházejících Dnech evropského dědictví. Své prostory zpřístupní lidem například olomoucké arcibiskupství, ale i Univerzita Palackého či některé radnice, například v Zábřehu na Šumpersku. Krajské město chystá divadelní představení, koncerty i představení pod širým nebem v podání Moravského divadla. V Olomouci se kvůli kulturnímu svátku zpřístupní zájemcům více než 70 míst.

V Olomouci zahájil Dny evropského dědictví týdenní projekt koncertů a filmových projekcí v letním kině, komentované prohlídky na různých místech města, akce potrvají až do neděle. Mezi zpřístupněnými památkami bude v sobotu i historická budova radnice s novou expozicí představitelů městské samosprávy od poloviny 19. století do současnosti a primátorova pracovna. "Po celý týden se Olomoučané i návštěvníci města mohou těšit na divadelní představení, koncerty, Street Art festival, soutěže, ale i besedy," řekli dnes novinářům zástupci města.

V pátek je na programu venkovní představení Robin Hood v podání Moravského divadla Olomouc. Hlavní hudební program rozezvučí Horní náměstí v sobotu, kdy vystoupí například zpěvačka Celeste Buckingham či skupina Lake Malawi. Závěr bude patřit kapele Nylon Jail a její velkolepé vizuální show, doplnil vedoucí oddělení kultury Radim Schubert.

Olomoucké arcibiskupství si Dny evropského dědictví připomene o tomto víkendu komentovanými prohlídkami s průvodci v kostýmech a s hudebním doprovodem. "Sobotní program uzavře koncert ve Slavnostní dvoraně paláce, při kterém se představí cembalista Martin Hroch a mezzosopranistka Jana Hrochová," informoval ČTK mluvčí olomouckého arcibiskupství Jiří Gračka.

Do akce se zapojí i Univerzita Palackého, která veřejnosti tuto sobotu představí jindy nepřístupné prostory. Zájemci se budou moci vydat na komentované prohlídky například do někdejšího jezuitského konviktu, navštívit pracovnu rektora či si prohlédnout Olomouc z terasy přírodovědecké fakulty. Otevřou se i parkánové zahrady nebo někdejší Tereziánská zbrojnice, v níž sídlí i univerzitní knihovna. "Kromě prostor univerzitní knihovny nabídneme zájemcům hned několik výstav, k vidění budou například nejzajímavější knihy z našeho fondu, vystavíme staré tisky a prohlédnout si lidé mohou i aktuální výstavu Významné osmičky v českých dějinách 20. století," uvedla ředitelka knihovny Helena Sedláčková.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)