Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Praze spočine relikvie blahoslaveného kněze s českými kořeny

Kraje: Praha / / ČTK,mn,kir / 17. září 2018 9:38
V Praze spočine relikvie blahoslaveného kněze s českými kořeny

Ilustrační foto
Autor: Pixbay.com / Creative commons

Praha -

Do Česka bude přenesena část ostatků blahoslaveného Oldřicha z Porderone, františkánského kněze, misionáře a cestovatele žijícího na přelomu 13. a 14. století. Podle pramenů byl synem českého vojáka, který sloužil v Itálii. Slavnostní předání relikvie se uskutečnila 11. září  v klášteře u Panny Marie Sněžné v Praze, kde byla uložena. ČTK to řekl františkánský kněz Petr Regalát Beneš, který se za českou stranu ujal přípravy přenesení relikvie.

Mnich, misionář a cestovatel zvaný také Oldřich z Furlanska (1286 až 1331) byl jedním z prvních katolických misionářů, který doputoval na území dnešní Číny, Indie a Tibetu, uvedl Beneš. Přestože jeho otec byl žoldnéřem českého krále Přemysla Otakara II., v Čechách je téměř zapomenut. Odorik z Pordenone po sobě zanechal cestopis s názvem Popis východních krajů v sepsání bratra Oldřicha, Čecha, z Pordenone, který se dočkal mnoha opisů a později i tištěných vydání.

Dílo však ve druhé polovině 14. století využil lutyšský lékárník Jean Bourgoigne ve své knize o cestách vymyšleného rytíře sira Johna Jana Mandevilla, která Odorikův původní cestopis na mnoho staletí zcela zastínila. Český překlad Odorikova cestopisu v úplnosti vyšel až po šesti stoletích, v roce 1962.

Odorik cestoval z Benátek přes Středozemní moře k Černému moři a dál do Persie a Číny. Během 14 let navštívil mnoho zemí, o některých z nich neměli tehdy lidé v Evropě žádné informace. Prošel kolem posvátné hory Ararat, další cesta vedla k Perskému zálivu, doputoval přes Indii a Sumatru na Borneo, Jávu a Filipíny. V roce 1325 dorazil na území dnešní Číny, které bylo tehdy pod nadvládou mongolské říše. Z Číny se Oldřich vydal na cestu do Tibetu. Dorazil až do Lhasy. Stal se tak prvním známým Evropanem, jenž se dostal do Tibetu a jeho spis byl hlavním zdrojem informací o Tibetu až do konce 18. století.

"O Odorika, který byl františkán, se zajímáme delší dobu, také proto jeho relikvie spočine u nás. Měli jsme tu o něm a Tibetu před 13 lety výstavu, na jejíž přípravě jsme spolupracovali i s institucemi v italském Pordenone. Jsme od té doby v kontaktu s komisí pro jeho svatořečení v Pordenone," doplnil Beneš. Pro českou veřejnost by podle něj Odorik mohl být vnímám jako patron českých cestovatelů a objevitelů neznámých končin.

Postava Odorika z Pordenone je dlouhá léta předmětem zájmu italských badatelů, v tuzemsku se mu věnuje Vladimír Liščák z Orientálního ústavu Akademie věd, který s jeho osobností seznámil i čínské odborné kruhy v Číně a na Tchaj-wanu. Výsledky jeho dvacetileté práce shrne kniha Bratr Odorik a jeho zpráva o východních krajích světa - Styky Evropy a mongolské Číny ve 13. a 14. století, která vyjde na konci roku.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
24%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 54)