Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Papež v Palermu uctil památku kněze zavražděného mafií

Ze světa / / ČTK, mn, kir / 17. září 2018 15:27
Papež v Palermu uctil památku kněze zavražděného mafií

Papež František
Autor: Flickr.com, / Mazur/catholicnews.org.uk

Palermo - Papež František v Palermu důrazně odsoudil zločineckou mafii. Nejvyšší představitel římskokatolické církve navštívil správní středisko Sicílie s cílem uctít památku kněze Giuseppe Puglisiho, kterého před 25 lety mafie zavraždila. Nečekaně se pomodlil i na místě, kde zahynul bojovník s mafií Giovanni Falcone.

"Není možné věřit v Boha a být mafiánem. Kdo je mafián, nežije jako křesťan, neboť svým životem hanobí Boží lásku," pronesl podle agentury AFP papež na shromáždění pod širým nebem v přístavní čtvrti Palerma, kde jeho kázání pozorně poslouchalo asi 80.000 lidí. Podle agentury Reuters jej po každé kritice mafie přerušoval potlesk.

"Jestliže mafiánská litanie je 'nevíš, kdo jsem já', pak křesťanova zní 'potřebuji tě'. Jestliže mafián hrozí 'zaplatíš mi', pak křesťan se modlí 'Pane, pomoz mi mít rád'. Proto mafiánům říkám, změňte se. Přestaňte myslet sami na sebe a na svoje peníze, obraťte se," řekl František.

"Dnes potřebujeme muže a ženy oddané lásce, ne muže a ženy oddané cti, muže a ženy oddané službě, nikoli útlaku," řekl dále papež.

Kněz Puglisi byl zavražděn 15. září 1993, v den svých 56. narozenin, během krvavé ofenzivy mafie proti státu a proti všem, kdo ohrožoval její existenci. Puglisi byl z iniciativy Františkova předchůdce Benedikta XVI. blahořečen.

Rok před Puglisim se oběťmi účtování s nepohodlnými lidmi v Palermu stali i neohrožení bojovníci s mafií soudci Giovanni Falcone a Paolo Borsellino. Na cestě na letiště se papež nečekaně zastavil na místě, kde Falconeho, jeho ženu a tři policisty zabila bomba. Položil na něm květiny a krátce se pomodlil.

Mnoho členů organizovaných zločineckých skupin, jako je sicilská Cosa nostra či kalábrijská 'Ndrangheta, se považuje za členy svého druhu náboženské skupiny, a často se proto dovolávají při své činnosti pomoci svatých, upozornila agentura Reuters.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)