Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ministerstvo zemědělství ruší program na obnovu kapliček. Jurečka interpeluje ministra

Domácí zpravodajství / kir / ČTK, Agris.cz, red. / 25. září 2018 10:30
Ministerstvo zemědělství ruší program na obnovu kapliček. Jurečka interpeluje ministra

Ilustrační foto: kaple Panny Marie Sněžné na slavkovském bojišti
Autor: Wikipedia.org / Svoboda.m / Creative Commons

Česká republika - Ministerstvo zemědělství nepočítá s pokračováním dotačního programu na obnovu kapliček, cest nebo regionálních zemědělských muzeí, cituje agrární portál Agris.cz zprávu ČTK. Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) chce kvůli tomu interpelovat jak současného ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD), tak premiéra Andreje Babiše (ANO). Program spouštěl Jurečka, každoročně v něm byly stovky milionů korun.

"Program Obnova a údržba kulturních a venkovských prvků je z rozhodnutí již předchozího ministra (Jiřího) Milka (za ANO) ukončen a v roce 2019 již nebude vypsán, dobíhat budou pouze platby na letos přijaté žádosti," sdělil ČTK Tampír. V letošním roce ještě ministerstvo schválilo žádosti za 129 milionů korun, které proplatí.

Ministerstvo kultury, pod které by program mohl teoreticky spadat, ČTK sdělilo, že speciální dotační program od ministerstva zemědělství přebírat nebude. "Ministerstvo kultury má svoje vlastní dotační finanční programy, z nichž se obnova kapliček, které jsou kulturními památkami, již dávno podporuje," řekla ČTK mluvčí resortu Simona Cigánková. Podle spolku Omnium je ale položka určena na všechny památky z rozpočtu ministerstva kultury již několik let stále stejná (cca 700 mil. Kč) navzdory růstu cen stavebních prací, zatímco prostředky na obnovu drobných památek v krajině z rozpočtu ministerstva zemědělství za poslední dva roky klesají a příští rok nebudou žádné. Celkový objem financí ze statního rozpočtu na památky tak má poklesnout o 43%. Ve srovnání s rokem 2017 se tak jedná o více jak půl miliardy korun.

Jurečka o tom chce s Tomanem mluvit. "Mají něco napsáno v programovém prohlášení vlády, kde o kultuře hovoří poměrně intenzivně, a tady prostě najednou dochází k zásadnímu obratu," domnívá se místopředseda KDU-ČSL. Podle něj by se mělo v rozpočtu ministerstva zemědělství najít alespoň 200 milionů korun na pokračování programu, například na pomoc regionálním zemědělským muzeím, na opravy polních cest nebo odpočinkových míst. " To všechno nyní hážou do koše," dodal Jurečka podle serveru Agris.cz.

Program byl podle něj pro regiony přínosný i tím, že šlo o malé projekty, které dělali místní truhláři nebo tesaři.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 51)