Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Slovenská římskokatolická církev suspendovala dva kněze, kteří kritizovali povinný celibát

Ze světa / vlu / Vlastní zpráva / 26. září 2018 20:12
Slovenská římskokatolická církev suspendovala dva kněze, kteří kritizovali povinný celibát

Suspendovaný kněz Michal Lajcha
Autor: Facebook.com

Bánská Bystrica - Katolická církev na Slovensku suspendovala dva kněze, kteří ve své knize zpochybnili povinný celibát pro duchovní. Informovala o tom dnes televize Joj. Suspendace znamená, že dotyčná osoba nadále zůstává knězem, ale nemůže veřejně vykonávat kněžskou službu, tedy například sloužit mše a vysluhovat svátosti.

Kněz Michal Lajcha a kaplan Peter Lucian Baláž napsali knihu Tragédie celibátu – Mrtvá manželka, ve které nazvali celibát „hnisající ranou“ církve. Banskobystrický biskup Marián Chovanec pak nejprve suspendoval Lajchu, což úřad biskupa zdůvodnil tím, že kněz nedovoleným způsobem opustil pracovní místo ve farnosti Kľak a věřícím nesloužil mše.

Televize Joj uvedla, že biskup následně stejným způsobem potrestal i Baláže, který naposledy působil jako kaplan v jedné z věznic na jihu Slovenska.

Slovenská římskokatolická církev suspendovala dva kněze, kteří kritizovali povinný celibát

Biskup Marián Chovanec
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Podle Lajcha by dobrovolnost celibátu zvýšila důvěryhodnost církve a změnila by i situaci sexuálních skandálů. Název knihy je kontroverzní záměrně: ženatý muž smí být církví vysvěcený až jako vdovec.

„To je tragédie celibátu, mrtvá manželka,“ uvedl Lajcha agentuře AP. Dnes již suspendovaný  kněz argumentuje také tím, že duchovní nemohou dobře porozumět těžkostem a starostem běžných katolických věřících, protože žijí v jiném světě. „Posláním církve je být blízko lidem. Ale jak můžem mít blízko k lidem, když žijeme tak krajně odlišný život?“ ptá se 34-letý duchovní.

Suspendace pro oba kněze znamená také rozvázání pracovněprávního vztahu s bánskobystrickým biskupstvím. „Musíme si najít práci a plnit poslání jiným způsobem než dosud. Ztratili jsme nejen práci, ale také existenční zabezpečení. To všechno ale nezmění naše odhodlání šířit myšlenku svěcení ženatých nejen na Slovensku, ale především ve světě,“ uvedl Lajcha.

Lajcha otevřel otázku celibátu už začátkem září, kdy odhalil v obci Kľak pamětní desku faráři Rudolfu Kluchovi.Ten za druhé světové války zachránil před smrtí stovky lidí. Klucha se také od svých kolegů lišil tím, že otevřeně žil se ženou, s kterou vychoval tři syny. Jeden z nich byl také přítomný i při odhalení desky.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 77)