Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Česko si dnes připomíná svatého Václava, patrona země

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 28. září 2018 9:06
Česko si dnes připomíná svatého Václava, patrona země

Ilustrační foto - lebka sv. Václava
Autor: ČBK / Markéta Jírů

Praha - Lidé v Česku si dnes připomenou památku svatého Václava. Hlavní akcí bude tradičně pouť ve Staré Boleslavi, kde byl středověký kníže a světec zabit. Ve svatovítské katedrále v Praze bude dnes vpodvečer kardinál Dominik Duka sloužit mši, které budou předcházet svatováclavské nešpory.

Svatý Václav je hlavním patronem českého národa. Den jeho zavraždění, 28. září, je od roku 2000 státním svátkem jako Den české státnosti.

Památku svatého Václava si dnes lidé připomenou především při Národní svatováclavská pouti ve Staré Boleslavi. Každoročně se na ní scházejí představitelé církve, státu a tisíce poutníků. Přímý přenos bude vysílat Česká televize.

Dopolední poutní mši bude na staroboleslavském náměstí sloužit olomoucký arcibiskup Jan Graubner a kázání přednese kardinál Duka. Odpoledne se bude v bazilice svatého Václava ve Staré Boleslavi konat modlitba za národ u Palladia země České. Malému kovovému reliéfu zobrazujícímu Pannu Marii s Kristem je připisována zvláštní ochranná moc nad českými zeměmi. Podle legendy darovala reliéf svatému Václavu jeho babička, svatá Ludmila.

Kníže Václav se narodil na počátku 10. století jako nejstarší syn knížete Vratislava I. a jeho manželky Drahomíry. Pozdější legendy zdůrazňovaly především jeho zbožnost a činy dokazující oddanost katolické víře. Na příkaz svého bratra Boleslava, který neskrýval výhrady vůči jeho vládě, byl Václav 28. září 935 (podle starší literatury 929) ve Staré Boleslavi zavražděn.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 90)