Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Výstava ukazuje století vztahu katolíků a českého státu

Domácí zpravodajství / vlu / ČTK / 13. října 2018 18:01
Výstava ukazuje století vztahu katolíků a českého státu

Katolický kněz, poslanec a člen Národního výboru Isidor Zahradník při projevu u sochy sv. Václava 28. 10. 1918
Autor: Wikipedia.org / Creative commons

Praha - Století vztahu katolické církve a Československa připomíná výstava, která je až do 18. října k vidění ve františkánském klášteře při kostele Panny Marie Sněžné v centru Prahy. Výstava odkrývá pět klíčových období posledních 100 let, začíná snímkem z 28. října 1918 a ukazuje také dobu první republiky, druhé světové války, perzekuci kněží během ní i v době komunismu i období po roce 1989.

Okamžik vyhlášení samostatné republiky ilustruje tvář katolického kněze Isidora Zahradníka, jednoho z organizátorů převratu. „Jsme svobodní. Zde u stupňů pomníků českého knížete Václava přísaháme, že chceme této svobody se státi hodnými, že ji chceme hájiti i svými životy,“ zaznělo tehdy z jeho úst.

Po snímcích z období první republiky přichází na řadu druhá světová válka. Návštěvníci výstavy si přečtou životopis předsedy exilové vlády v Londýně Jana Šrámka nebo seznam katolických kněží, kteří zahynuli nebo byli vězněni v koncentračních táborech, který vznikl v projektu Naši pastýři 1938–1945.

Době komunismu vévodí fotografie z procesu z 50. let s řeholníky, včetně osudů kardinála Josefa Berana či olomouckého arcibiskupa Josefa Karla Matochy, nekrvavé oběti komunismu. Období po roce 1989 mapuje cestu katolické církve v době svobody a ukazuje například fotografie ze setkání českých prezidentů s papežem Janem Pavlem II. , Benediktem XVI. či Františkem. Výstava vrcholí časovou osou papežů, československých a českých prezidentů a arcibiskupů na stolci v Praze a Olomouci.

Výstavě vévodí velký kříž, který je připomínkou strasti a bolesti, ale také vykoupení, naděje a vítězství. „Jedná se o kopii kříže Emila Kapauna, vojenského kaplana s českými kořeny, který zahynul v korejském koncentračním táboře v roce 1951,“ uvedl Jindřich Forejt, který je kurátorem výstavy. Emil Kapaun zemřel v zajetí 23. května 1951 ve věku 35 let. V současnosti pokračuje jeho kanonizační proces. V roce 2013 obdržel od prezidenta Baracka Obamy posmrtně nejvyšší americké vojenské vyznamenání Medaili cti.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 89)