Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Češi a Slováci si při bohoslužbě v kryptě katedrály ve Štrasburku připomněli vznik Československa

Ze světa / kir / ČTK / 22. října 2018 23:52
Češi a Slováci si při bohoslužbě v kryptě katedrály ve Štrasburku připomněli vznik Československa

Ilustrační foto
Autor: Flickr.com / Creative Commons

Štrasburk -

Několik desítek lidí včetně českých a slovenských europoslanců a Čechů a Slováků žijících ve Štrasburku a okolí se dnes večer sešlo v kryptě místní katedrály na bohoslužbě připomínající vznik společného státu před 100 lety. Aktéři shromáždnění hovořili o odkaze otevřenosti vůči druhým, který zanechali "muži října 1918", také zdůrazňovali víru jako jeden z prvků silného pouta mezi Čechy a Slováky.

Akci v podzemí gotické katedrály Notre-Dame organizovaly česká a slovenská delegace Evropské lidové strany (ELS), která je největší frakcí Evropského parlamentu. Během zhruba hodinové liturgie držela čestnou stráž trojice "vojáků" v československých uniformách, zazněly projevy jak v češtině, tak slovenštině, a setkání zakončily hymny České a Slovenské republiky.

"Nechť nám Bůh požehná a nechť nám dá mnoho sil, abychom v jednom svazku kráčeli nadále," řekl slovenský kněz Ľubomír Fabčík, podle kterého jsou Češi i Slováci křesťanskými národy. Jeho český kolega Martin Holík zase řekl, že dnes se "docela těžko hledá odpověď na otázku, jaký byl vlastně důvod k vzniku" samostatné ČR a SR.

Europoslankyně Michaela Šojdrová přiznala, že rozdělení společného státu na začátku 90. let ji mrzelo, současný stav vzájemných vztahů ji ale prý naplňuje optimismem. "Ukazuje se, že každý stát má trochu jiný vývoj, ale pozitivní je, že v rámci EU dobře spolupracujeme," řekla ČTK. Křesťanství podle Šojdrové představuje společné kořeny Čechů a Slováků. Česko a Slovensko jsou dnes tam, kde jsou, i díky tomu, že "část cesty ušly společně jako Československo", uvedla.

Martin Holík označil za nejvzácnější odkaz první čs. republiky otevřenost vůči druhým. Uzavírání se před ostatními naopak podle něj přispělo k největším neúspěchům společného státu. "Pozor na vlnu dnešního pseudovlastenectví. (...) Všichni jsme, prosím, jen dočasnými správci našich zemí. Naší zodpovědností vůči velkým dějinám je, jestli naše země zvelebíme i pro ty, kteří tu budou žít po nás," řekl během svého kázání.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 80)