Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

ÚS zamítl stížnost bývalých farářů, žádali od církve náhradu

Kraje: Jihomoravský / / ČTK / 23. října 2018 15:08
ÚS zamítl stížnost bývalých farářů, žádali od církve náhradu

Budova Ústavního soudu v Brně
Autor: Wikipedia.org / Creative Commons

Brno -

Církev československá husitská s konečnou platností nemusí platit dvojici někdejších farářů odškodnění kvůli spornému rozvázání služebního poměru. Stížnost manželů dnes zamítl Ústavní soud, nález zpřístupnil na svém webu. Manželé byli mnoho let v patové situaci. Církev s nimi už nepočítala, státní úřady je ale pořád pokládaly za duchovní a nemohli si najít nové zaměstnání.

Případ má kořeny v roce 1993, kdy začali manželé působit v jedné z farností na Českobudějovicku. Již po několika měsících požádali tehdejšího biskupa plzeňské diecéze o přerušení služby. Důvodem bylo rozčarování z vnitřních poměrů v církvi. V červenci 1993 s nimi církev rozvázala služební poměr, podle manželů v rozporu s církevními předpisy i zákoníkem práce. Následovaly mnohaleté soudní peripetie.

V roce 2011 Ústavní soud dospěl k závěru, že justice nemůže rozhodovat o trvání služebních poměrů duchovních. Opak by byl zásahem do autonomie církví. Ústavní soudci tehdy naznačili, že by se bývalí faráři měli obrátit na příslušné orgány husitské církve, které rozhodnou, zda služební poměry dosud trvají. Teprve poté může civilní soud případně rozhodovat o výši dlužné mzdy.

Ústřední rada církve v roce 2012 konstatovala, že služební poměr farářů řádně skončil v roce 1993.

Manželé podali také civilní žalobu, jejímž prostřednictvím žádali od církve náhradu platu včetně hodnostního příspěvku a náhradu škody vzniklé tím, že byli kvůli postupu církve v platební neschopnosti. Celkem šlo o více než sedm milionů korun plus příslušenství. Pražské soudy žalobu zamítly, stejně nyní naložil Ústavní soud se stížností.

Z nálezu plyne, že pokud někdo za problémy manželů nese zodpovědnost, mohl by to být stát, nikoliv církev.

"Domnívají-li se tedy stěžovatelé, že úřady práce (či jiné orgány veřejné moci) nerespektovaly autonomní církevní rozhodnutí a chybně neposuzovaly stěžovatele jako nezaměstnané, tak tato skutečnost by mohla být - za splnění zákonných kritérií - jen předmětem jiného řízení, ovšem vedeného proti zásahu státní moci, nikoli vedlejší účastnice (církve)," stojí v nálezu soudce zpravodaje Jana Filipa. Z textu také plyne, že manželé uplatňují nárok také vůči státu.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
51%
 
Spíše ano
23%
 
Ne
23%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 78)