Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Ve Voticích se v polovině listopadu otevře Muzeum kolektivizace

Kraje: Středočeský / / ČTK / 23. října 2018 15:07
Ve Voticích se v polovině listopadu otevře Muzeum kolektivizace

Klášter sv. Františka z Assisi ve Voticích
Autor: mistnikultura.cz

Votice -

V opraveném klášteře svatého Františka z Assisi ve Voticích na Benešovsku se otevře Muzeum kolektivizace. Expozice návštěvníky seznámí s tím, jak Státní bezpečnost v 50. letech minulého století v klášteře vyslýchala soukromé zemědělce z okolí. Otevření je plánováno na 16. listopadu, řekl ČTK starosta Jiří Slavík (TOP 09).

Práce spějí do finále a do poloviny listopadu by měly být hotovy. Doprovodný program se podle Slavíka ještě dolaďuje.

Jedna místnost by měla například vypadat jako vyšetřovací kancelář. Spolu s velkou mříží přes celou chodbu má připomínat, v jakých podmínkách byli sedláci vyslýcháni a nuceni, aby darovali svůj majetek státu nebo vstupovali do družstev.

Město do obnovy zanedbaného kláštera, který v roce 2012 odkoupilo od františkánů, investovalo přes 50 milionů korun. V jedné opravené části už byla instalována výstava o bitvě u Jankova nebo expozice věnovaná slavným votickým rodákům.

Klášter založil Sezima z Vrtby roku 1627, klášterní kostel svatého Františka byl vystavěn v roce 1629. Nynější budova pochází z let 1766 až 1771, kdy byl původní klášter rozbourán, přestavěn a značně rozšířen. Za bývalého režimu byly v areálu úřadovny nebo výrobní a administrativní prostory firmy Tesla.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
50%
 
Spíše ano
27%
 
Ne
20%
 
Nevím
3%
 
(Počet hlasů celkem: 40)