Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

V Barmě se podle vyšetřovatele OSN nadále odehrává genocida

Ze světa / / ČTK, kir, mn / 25. října 2018 16:39
V Barmě se podle vyšetřovatele OSN nadále odehrává genocida

Rohingští uprchlíci
Autor: Wikipedia.org / oreign and Commonwealth Office / Wikipedia Commons

Barma -

Genocida muslimské menšiny Rohingů v Myanmaru (Barmě) pokračuje a barmská vláda dává stále více najevo, že nemá zájem o vybudování plně fungující demokracie, prohlásil vyšetřovatel OSN před předáním své zprávy Radě bezpečnosti OSN na jednání, které si vymohly západní státy navzdory nesouhlasu Číny a Ruska. Za práva pro Rohingy se zasazoval i papež František při své loňské návštěvě v Myanmaru.

"Je to genocida, co se stále odehrává," prohlásil na tiskové konferenci šéf mise OSN pro vyšetřování událostí v barmském Arakanském státě Marzuki Darusman. Upřesnil, že kromě zabíjení splňuje zacházení s Rohingy všechny ostatní črty masového zločinu: diskriminace, omezování porodnosti, věznění v táborech. Následně na jednání RB OSN vyšetřovatel prohlásil, že "lze rozumně vydedukovat genocidní záměr" proti Rohingům.

Vyšetřovatelé OSN nesměli navštívit dotčená místa, vyslechli nicméně četná svědectví. Zpráva, zveřejněná minulý měsíc a čítající 444 stran, kritizovala "genocidu" a požadovala postavit před mezinárodní tribunál šest barmských generálů, včetně vrchního velitele armády.

V Barmě se podle vyšetřovatele OSN nadále odehrává genocida

Topografie státu Barma (Myanmar)
Autor: wikipedia.org / Wikipedia Commons

Tisíce mrtvých Rohingů. Uprchlíci se bojí návratu

Asi 390 vesnic lehlo popelem, 10.000 Rohingů přišlo o život a více než 700.000 z nich prchlo od loňského léta z Arakanského státu do Bangladéše, vypočítal Darusman. Podmínky pro návrat Rohingů podle něj nebyly splněny. Pokud by se museli nyní vrátit, byli by odsouzeni k tomu, že se stanou oběťmi dalšího vraždění. "Nemůže nastat spravedlivé a trvalé usmíření bez vyvození odpovědnosti," uvedl vyšetřovatel a vybídl radu, aby tímto posláním pověřila Mezinárodní trestní soud (ICC) či vytvořila pro tento učel zvláštní tribunál, vyhlásila přesně cílené sankce a zákaz na dodávky zbraní. "Národní svrchovanost není povolením páchat zločiny proti lidskosti či genocidu. Rohingové a všichni lidé v Barmě, ve skutečnosti celý svět na vás hledí, co podniknete," vzkázal radě.

Rusko a Čína zřejmě závěry mise OSN vetují

Podle diplomatů je ale pravděpodobné, že Čína a Rusko, které v radě disponují právem veta, ochrání Barmu před jakýmkoliv postihem.

Barmská vláda závěry mise OSN kategoricky odmítla a zpochybnila její nezávislost a nestrannost. "Jsme ochotni a schopni převzít odpovědnost za jakékoliv údajné porušení lidských práv tam, kde je dostatek důkazů," řekl barmský velvyslanec. Prohlásil také, že se jeho země nikdy nepodřídí ICC.

Jednání o vyšetřování v Barmě se domáhala Británie, Francie, USA a šest dalších států, ale Čína si vymohla hlasování ve snaze vše překazit. Devět států, tedy minimálně vyžadovaný počet, hlasovaly pro, zatímco Čína, Rusko a Bolívie proti. Další tři státy se zdržely.

Barmské úřady Rohingy neuznávají jako etnikum a hovoří o nich jako o nelegálních přistěhovalcích z Bangladéše. Poté, co rohingští povstalci loni v srpnu zaútočili v barmském Arakanském státě na řadu policejních stanovišť, armáda zahájila proti příslušníkům této menšiny tažení. Od té doby z Barmy do sousedního Bangladéše uprchlo asi 700.000 Rohingů, kteří tam nyní žijí v uprchlických táborech.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
52%
 
Spíše ano
22%
 
Ne
23%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 82)