Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Průzkum: Rozdíly mezi východem a západem EU ohledně náboženství a tolerance

Ze světa / juml / ČTK / 30. října 2018 7:13
Průzkum: Rozdíly mezi východem a západem EU ohledně náboženství a tolerance

Ilustrační obrázek - abrahamovská náboženství
Autor: facebook.com

Washington - Ač je železná opona, která dlouho rozdělovala Evropu dávno minulostí, hranice mezi východní a západní Evropou, pokud jde o toleranci vůči muslimům či homosexuálům, je stále patrná. Uvádí to ve včera zveřejněném průzkumu americký institut Pew Research Center. Výsledky sondáže nicméně mezi západní a východní částí EU neurčují žádnou ostrou hranici.

Přijetí muslima do rodiny?

Ve srovnání se západní Evropou by se výrazně méně obyvatel středoevropských a východoevropských zemí Evropské unie smířilo s přijetím muslima do rodiny. Zatímco 88 procent dotazovaných Nizozemců a 80 procent Švédů by s takovým nově příchozím příbuzným problém nemělo, v České republice, pobaltských republikách, Polsku či Maďarsku by to muslimové tak snadné neměli.

V průzkumu s bezproblémovým přijetím muslimů do rodiny souhlasilo 12 procent českých respondentů, což je v Evropské unii nejmenší podíl. Naopak na Slovensku kladně odpovědělo 47 procent dotazovaných, což se blíží hodnotám v Německu (55 procent), Rakousku (54 procent) či Británii (53 procent). S větší vstřícností mohou muslimové počítat i ve Francii (66 procent), Španělsku (74 procent) či Finsku (66 procent).

Role náboženství v národní identitě

Většina obyvatel zemí označovaných jako západoevropské nepovažuje náboženství za klíčovou součást národní identity. Výjimkami pak jsou Lotyšsko, Estonsko a Česko, které jsou s 84 procenty, 82 procenty a 78 procenty v čele států, jejichž obyvatelé vnímají náboženství jako nedůležitou součást národní identity. Lotyšsko žebříček se Švédskem vede. Za důležité pro národní uvědomění naopak vidí víru země jako Polsko (64 procent), Řecko (76 procent) či Portugalsko (62 procent), kde má ovšem náboženství historicky pevné místo ve společnosti.

Západoevropané v EU se vstřícněji stavějí také k sexuálním menšinám. Většina oslovených v těchto státech souhlasí s manželstvím homosexuálů, východ Evropy takto tolerantní není. I zde jsou ale výjimky. Zatímco Česko se s 65 procenty respondentů, kteří se vyslovili pro uzákonění manželství gayů a lesbiček řadí k západní části EU, Řecko s 26 procenty se kloní spíše k východním a středoevropským státům za někdejší železnou oponou, jako jsou Polsko (32 procent), Litva (12 procent), Maďarsko (27 procent) či Bulharsko (18 procent).

Otázka kulturní převahy

Východoevropané také spíše než Západoevropané souhlasí s tím, že ač jejich národ není dokonalý, tak svou kulturou převyšuje ostatní. V Řecku s takovým názorem souhlasilo 89 procent dotazovaných, v Bulharsku 69 procent, v Polsku 55 procent a v Česku 55 procent. Podobně vysoké přesvědčení ale zastávají i Němci (45), Britové (46 procent) či Finové (49 procent). Nejmenší podpora nadřazenosti vlastní kultury nad ostatní je ve Španělsku (20 procent), Estonsku (23 procent), Belgii (23 procent) či Švédsku (26 procent).

Průzkum institutu Pew Research Center vznikal v letech 2015 až 2017, kdy ve 34 evropských státech odpovědělo na otázky výzkumníků takřka 56.000 dospělých obyvatel. Do sondáže byly zahrnuty i nečlenské země EU, z unijních států pak do něj nebyly zapojeny Lucembursko a Slovinsko.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)