Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Před sto lety se narodil Billy Graham, legenda amerického protestantismu

Ze světa / juml / / 7. listopadu 2018 22:42
Před sto lety se narodil Billy Graham, legenda amerického protestantismu

Návštěva Baracka Obamy ve venkovském domě Billyho Grahama v Severní Karolíně
Autor: Wikipedia.org / White House / Wikimedia Commons

Washington - Před 100 lety, 7. listopadu 1918, se narodil Billy Graham, který působil jako duchovní poradce prezidentů Spojených států. Graham, který zemřel letos v únoru v požehnaném věku 99 let, byl často označován za jednoho z nejvlivnějších protestantských kazatelů 20. století. V minulosti pořádal masová duchovní setkání a vedl také náboženské pořady v televizi či rozhlase. Své rady poskytoval všem americkým prezidentům od Harryho Trumana po Baracka Obamu, tedy 12 nejvyšším představitelům Spojených států.

Billy Graham patřil k baptistické proudu protestantismu a byl členem křesťanského společenství Jižní baptistická konvence (SBC). Během své kariéry podnikl několik stovek misijních cest po celém světě a osobně či prostřednictvím satelitních přenosů promluvil k více než 210 milionům lidí. Vedl také náboženské pořady v televizi či rozhlase a je autorem řady knih, z nichž některé vyšly i v češtině.

Během misijní činnosti navštívil i někdejších východní blok včetně Sovětského svazu, Polska, Rumunska a také Československa, kam zavítal v roce 1982. Kázal na několika místech v Praze, navštívil také Památník Lidice stejně jako evangelické sbory v Brně a Bratislavě. O jeho kázání v Československu vyšla v roce 1987 kniha s názvem Volání na cestu pokoje - Billy Graham v Československu. Zvukový záznam kázání s překladem je dostupný na webu Grahamovy asociace.

Narodil se 7. listopadu 1918 ve farmářské rodině v Charlotte v Severní Karolíně. Vystudoval teologii a antropologii. S manželkou Ruth, která zemřela v roce 2007, měli pět dětí.

Graham zemřel letos 21. února a rakev s jeho ostatky byla vystavena v rotundě Kapitolu ve Washingtonu, což je považováno za vzácnou poctu, která je vyhrazena pouze nejvýznamnějším politikům. Graham byl od roku 1998 teprve čtvrtou soukromou osobou, které se tohoto uznání dostalo. Předtím to bylo umožněno dvěma členům stráže Kongresu, kteří zahynuli během služby, a bojovnici za občanská práva Rose Parksové. Z významných politiků se takové pocty dočkalo 11 amerických prezidentů.

 

Viz též článek Christnetu Kazatel Billy Graham odešel do Boží slávy

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Související zprávy a články

Nenalezeny žádné záznamy.
Nenalezeny žádné záznamy.

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)