Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Zemřel Ladislav Mácha, odsouzený za týrání faráře Josefa Toufara

Domácí zpravodajství / / ČTK / 16. listopadu 2018 9:49
Zemřel Ladislav Mácha, odsouzený za týrání faráře Josefa Toufara

Ilustrační foto: návrat ostatků P. Josefa Toufara do Číhošti
Autor: Petr Neubert

Praha - Ve věku 95 let zemřel koncem září bývalý vyšetřovatel komunistické Státní bezpečnosti (StB) Ladislav Mácha. Za podíl na nezákonném vyšetřování a fyzickém týrání číhošťského faráře Josefa Toufara byl v listopadu 1999 odsouzen na dva roky do vězení. Trest ale ze zdravotních důvodů nenastoupil. O úmrtí  informoval server Euro.cz.

Mácha byl podle rozsudku velitelem skupiny StB, jež měla počátkem roku 1950 za úkol donutit některé představitele katolické církve k přiznání, že chystali proti komunistickému režimu spiknutí. Jeho součástí měl být takzvaný číhošťský zázrak, kdy se v roce 1949 v kostele v Číhošti u Ledče nad Sázavou při kázání faráře Toufara několikrát pohnul kříž na oltáři.

Vyšetření číhošťského zázraku svěřily špičky totalitní moci takzvané Instruktážní skupině StB, která v lednu 1950 zatkla faráře Toufara a poté se ho snažila ve valdické věznici na Jičínsku přinutit k přiznání, že pohyb kříže sám zinscenoval. Po krutém mučení vyšetřovatelé nakonec 23. února kněze přiměli, aby podepsal protokol, v němž se k činu přiznal. Ztýraný sedmačtyřicetiletý kněz zemřel dva dny nato na následky prasklého žaludečního vředu v nemocnici v Praze, kam jej převezli z valdického vězení.

Tato akce Státní bezpečnosti zaměřená proti katolické církvi byla podle soudu v rozporu i s tehdejšími platnými zákony, neboť příslušníci komunistické policie vyslýchali církevní představitele za pomoci nedovolených brutálních metod, přičemž vyslýchající ani neměli pravomoci vyšetřovatelů, a dokonce i samotné držení kněží ve valdické věznici bylo protiprávní.

Bývalý důstojník StB Mácha byl už jednou v souvislosti s Toufarem trestně stíhán, a to v roce 1968, kdy byl vojenskou prokuraturou obviněn z farářovy vraždy. Vyšetřování však bylo odloženo, neboť prokuratura dospěla k závěru, že Mácha sice Toufara u výslechu skutečně ztloukl obuškem, ale zranění, která mu tím způsobil, nebyla natolik vážná, aby zapříčinila farářovu smrt.

Toufar byl pohřben v hromadném hrobě u zdi ďáblického hřbitova v Praze. V červenci 2014 byly jeho ostatky po 65 letech vyzvednuty a převezeny do číhošťské farnosti, kterou Toufar naposledy spravoval. Následně byly po slavnostní bohoslužbě za účasti církevních hodnostářů a tisíců věřících uloženy v kostele Nanebevzetí Panny Marie.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Studium IES
Timotej.cz

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
49%
 
Spíše ano
24%
 
Ne
25%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 53)