Píšeme nezávisle a otevřeně, jen díky vám.Podpořit Christnet
Christnet

Katolická církev měla loni výdaje 6 mld. Kč, výnosy 4,5 mld. Kč

Domácí zpravodajství / juml / ČTK / 22. listopadu 2018 21:04
Katolická církev měla loni výdaje 6 mld. Kč, výnosy 4,5 mld. Kč

Ilustrační foto
Autor: pixbay.com

Praha - Celkové výdaje katolické církve loni překročily šest miliard korun. Šlo především o náklady na lesní hospodaření, zaměstnance a opravy. Výnosy ze všech činností církve činily 4,5 miliardy korun. Na své hlavní poslání, tedy duchovní činnost, katolická církev loni použila 2,9 miliardy korun. Ztrátu z ní pokryl zisk z hospodářské činnosti. Zástupci katolické církve to včera řekli na tiskové konferenci.

Církev také investuje na dobu, kdy nastane její odluka od státu - investice do fondů i do nemovitostí loni byly proti roku 2016 dvojnásobné. Zároveň již nyní klesá příspěvek od státu.

Nejvíc loni vzrostly náklady na hospodářskou činnost, činily 1,6 miliardy, z velké části za to může sucho, které poznamenalo lesní hospodářství. Musí se kácet více stromů, dřevo ale nejde na odbyt. Náklady na přímý boj se škůdci v církevních lesích v roce 2017 přesáhly 20 milionů korun, těžba loni překročila v církevních lesích plán o téměř 400.000 metrů krychlových.

Církev do svých lesů a polností loni investovala 526 milionů korun, což je čtyřikrát víc než v předchozích letech. K péči o lesy si chce církev vychovat i vlastní lesníky a letos otevřela v Kroměříži Střední odbornou školu svatého Jana Boska.

Další výraznou položku v rozpočtu katolické církve tvoří zaměstnanci, na jejich mzdy loni všechna biskupství vynaložila 1,12 miliardy korun. Církvi rostou počty zaměstnanců, loni jich bylo více než 15.000. Přímo zaměstnávají biskupství dohromady téměř 3500 lidí, z toho je přibližně 1700 kněží. V oblasti lesní správy mají biskupství 335 stálých zaměstnanců, v sezoně se zapojuje dalších až 2500 lidí z regionů. Charita ČR zaměstnávala loni téměř 8000 lidí. Plat duchovních proti roku 2016 narostl o 7,5 procenta a dosahoval měsíčně v průměru necelých 21.000 korun, což je o 8500 korun méně než průměrná mzda uváděná ČSÚ.

Opravy historických objektů loni církev přišly na 725 milionů korun, bylo to o 21 milion více než v předchozím roce. V majetku všech biskupství je 4700 kostelů a kaplí. Kromě toho vlastní různé církevní subjekty i jiné historické budovy, celkem jde asi o 6500 objektů. Na opravy památek může církev žádat o dotace stát i další subjekty stejně jako jiní vlastníci.

Do sociálních projektů církev loni dala 54 milionů korun, dvakrát více než v roce 2016. Na školství vynaložila biskupství 77,4 milionu korun. V roce 2016 to bylo více než dvakrát tolik, desítky milionů ale stály nákupy budov.

Na dani z příjmu zaplatily diecéze loni 67 milionů korun a na dani z nemovitosti 57 milionů korun. Na zajištění budoucích výnosů diecéze investovaly do nemovitostí včetně lesů 987 milionů korun.

Všechny diecéze dohromady dostaly loni jako splátku finanční náhrady 1,3 miliardy korun a 803 miliony jako státní příspěvek na činnost. Stát dále přispívá stamiliony korun na církevní školy, z nichž velká část je zřizována katolickou církví, na opravy památek i na sociální oblast. Dotace katolické církvi loni klesly o devět milionů na 657 milionů korun.

Zaujal Vás tento článek? Sdílejte ho a šiřte dál:


 

Přispět nám můžete i v kryptoměnách:

Bitcoin

Ethereum

Litecoin

Diskuze k zprávě

Christnet.eu chce umožnit svobodnou diskuzi, ale vyhrazuje si právo neukládat či mazat příspěvky v rozporu s pravidly diskusí: nadávky, osobní útoky na autora či ostatní komentátory, neucelenost logiky, příliš gramatických chyb, nedostatek konkrétních argumentů k tématu, obecné stížnosti na redakci, opakovaní stejných argumentů, falešné jméno nebo e-mailová adresu pro potvrzení komentáře, VÝKŘIK prostřednictvím velkých písmen, nepodložené argumenty a nepravdy, příliš dlouhé příspěvky, a obecně i příspěvky, které k diskuzi nepřidají nic nového.

Timotej.cz
Studium IES

Bankovní spojení

Podpořte nás přes transparentní účet bez poplatků: 2900316130/2010

QR platba – Podpořte magazín Christnet.eu

Rubriky

Anketa

Obáváte se negativního vlivu umělé inteligence?
Ano
54%
 
Spíše ano
21%
 
Ne
22%
 
Nevím
2%
 
(Počet hlasů celkem: 85)